Política

Mas i Duran van certificar divendres la mort de CiU, aquesta és la seva agonia

"Finito!!!"

Edició impresa Política | 21/06/2015 - 00:00h

Isabel Garcia PaganEl 26 de novembre del 2012, amb els resultats electorals a la mà, un membre del comitè de govern d'Unió planteja que els democristians es registrin amb grup propi al Parlament amb els seus 13 diputats inicials. CiU acaba de guanyar les eleccions amb 50 escons i necessita ERC per governar. Si la redacció del programa electoral amb referències a l'estat propi ja va ser tortuosa, a ningú a Unió no se li escapa cap a on transita la relació dels socis. "És clar que ens deixem, entrem en la fase de veure qui deixa a qui". Era la declaració anticipada a tres anys de xocs públics i privats entre els socis d'una federació que va passar de ser un projecte nacionalista a dividir-se entre independentistes i catalanistes. Fins que dijous el sentiment comunitari es va fer verb. Ho va fer Artur Mas i el va executar Josep Rull, però no era més que el desenllaç alimentat durant la legislatura.

Hi va haver pistes des del primer dia. Després de les reticències de part de la direcció d'Unió al pacte amb ERC i fixar la consulta per al 2014, una condició urgent va sotjar l'acord la nit abans a la firma. L'últim escull per a Unió passava pel títol i va obligar a una cita matutina d'urgència, a Can Pamplona a Vic, entre els bombers de CDC i ERC abans de l'acte solemne al Parlament que no es va arribar a convocar mai formalment. Mas i Josep Antoni Duran Lleida també van tenir els seus pros i contres per la pregunta de la consulta. Després de mesos d'intercanvi d'idees, el 10 de desembre del 2013 el president va citar el líder d'Unió a Palau i li va llegir la seva proposta definitiva. Duran va respondre: "Aquesta no és la que jo volia, però si no hi ha acord farem un ridícul històric. Endavant". El pacte inclou decidir junts la resposta a què donarà suport CiU però l'acord no va arribar mai. Al contrari, va augmentar la distància entre els socis camí del 9-N. CDC fa campanya pel sí-sí i Duran vota "un sí com una catedral" a la primera part de la pregunta i no a la segona. Unió va donar llibertat de vot.

La renúncia de Duran a la secretaria general de CiU l'agost passat també suposa un gir en les relacions entre els dos partits. Espadaler es converteix en l'interlocutor del president amb Unió, encara que Mas busca suport en Joana Ortega, sobre qui recau la responsabilitat d'organitzar la consulta i està disposada a "assumir riscos" tant al partit com al Govern. Duran pràcticament desapareix d'escena i comunica la seva posició política via tuit i els divendres amb la seva carta web a la militància d'Unió. Al contrari, Mas reforça les seves intervencions públiques en defensa de la independència.

L'acord del 14 de desembre entre Mas i Junqueras per convocar l'eleccions furga a la ferida mortal. UDC discrepa de la decisió de Mas, aposta per mantenir viva la legislatura. Espadaler segueix la compareixença rere la porta del Saló Verge de Montserrat al·legant que es tracta d'un acord entre el president i el cap de l'oposició, mentre Ortega defensa que si participen del Govern la seva obligació és acompanyar Mas. Malgrat tot, Unió no ha deixat d'insistir que el més convenient era mantenir el calendari electoral original. De fet, Ortega ha estat una de les que més ha repetit al president aquesta idea.

Fan vessar el got els atacs de la plataforma Construïm contra el president i el "ja està bé" amb què Josep Sánchez-Llibre va rubricar l'11 de febrer la desautorització dels diputats de CDC a Duran al Congrés. El projecte polític dels socis ja no és compartit i converteix la federació en mera conllevancia ...

El full de ruta CDC-ERC, una "infidelitat manifesta"

Dies després comencen les vides paral·leles. Unió convoca una consulta interna el 14 de juny per fixar la seva posició sobre el procés i CDC replica firmant un acord amb ERC sobre el full de ruta cap a la independència, sense Unió... "Una infidelitat manifesta", denuncia la cúpula democristiana. Els conflictes per elaborar les candidatures municipals -Vic és la plaça emblemàtica en disputa- fa que semblin més dos partits rivals que socis.

Altres situacions aïllades ara prenen sentit. Espadaler es va acomiadar dels Mossos el 16 d'abril en el Dia de les Esquadres. Va citar Balzac: "Els governs passen, les societats moren, la policia és eterna". Al comissari Trapero, entre d'altres, no li va passar per alt la transcendència de les paraules del conseller. En la direcció de CDC s'imposa el "ni un pas enrere" de la mà d'un president que ja treballa en la seva candidatura transversal per al 27 de setembre. Amb els resultats de les eleccions municipals a la mà, Unió creu que es pot alentir la carrera independentista dels seus socis, però Convergència, lluny de frenar, accelera. La determinació de Mas xoca frontalment amb el contingut de la pregunta que proposa la direcció d'Unió a la seva militància.

De la pregunta d'Unió a la "llar-guíssima" xerrada Mas-Ortega

La redacció del text és traumàtica i no només per la pressió del sector independentista d'UDC liderat per Antoni Castellà, Núria de Gispert i Joan Rigol, sinó perquè una veu rellevant de la direcció rebutja fins i tot la referència a la "plena sobirania". Espadaler assumeix el pes de la defensa de la pregunta i s'encarrega de comunicar-la al president, però Convergència es queixa que se n'assabenta "per la premsa". La decisió de la cúpula de CDC és mantenir una actitud pública de "reserva", encara que l'aparell d'Unió dóna per feta la "pressió latent" sobre els seus militants donant aire al sector independentista. No obstant això, Mas es mostra comprensiu, cosa que Espadaler agraeix, però el president admet en privat que el preocupa més la "gestió" del resultat que el contingut de la pregunta. Fins al dia de la consulta Mas i Espadaler no tornaran a parlar del tema. Si el conseller d'Interior es va plantejar deixar el Govern per centrar-se en Unió en aquell moment, la possibilitat s'esvaeix per l'enfrontament obert amb el ministre de l'Interior per la xivatada policial.

Mentrestant, la campanya interna a Unió acaba amb les espases alçades i el compromís de Duran que una derrota de la direcció suposarà un pas enrere d'aquesta. El dissabte 13, a Palau, després de la recepció a Ada Colau i els regidors de l'Ajuntament de Barcelona, Mas i Ortega es tanquen al despatx del president. Es tracta d'una de les seves "llar­guíssimes converses" de la legislatura. El contingut és una incògnita, però Ortega té cada vegada més clar que el seu paper com a "i" de la federació, i d'Unió, és infructuós i arriba a la seva fi.

Artur Mas, el "poli bo"; Josep Rull, el "poli dolent"

El resultat de la consulta i l'enrocament de la direcció d'Unió en la seva victòria per un centenar de vots és l'accelerador de la ruptura. No hi ha gestos cap al sector independentista: "s'ha esgotat la paciència per tanta deslleialtat", conclouen des del comitè de govern. Duran continua al marge, espera l'escrutini a casa, tampoc no és a la seu d'Unió Joana Ortega, que l'endemà s'absenta del comitè de govern per la constitució del Conselh d'Aran. La reunió acaba amb una rebel·lió dels crítics i l'anunci de negociacions amb CDC per "influir" en el seu full de ruta. La cita hores després a la seu de Convergència d'Espadaler i Toni Font amb Josep Rull i Lluís Corominas passa de ser un tràmit a precipitar el desenllaç final de CiU. Convergència convoca la premsa per reclamar públicament que Unió decideixi si dóna suport a la independència, ja que la determinació de CDC per aquest camí és "inamovible". La cúpula d'Unió se sent "humiliada" per l'ultimàtum mentre els convergents consideren més que prudent "18 mesos d'espera" d'ençà que es va plantejar la pregunta del 9-N. L'exigència va més enllà i es vincula el suport a la llista del president i el programa independentista al repartiment dels càrrecs supramunicipals. Mas és el "poli bo" i Rull exerceix de "poli dolent", "nosaltres no tenim gent per fer això", es lamenten a Unió. Tot i que és l'"excés de testosterona" el que irrita un dels protagonistes del serial. La ruptura era "evitable, però ja estava escrita".

Cita crucial a Palau: president, "no hi ha sortida"

La reunió del Consell Executiu de l'endemà transcorre sense comentaris, més enllà dels que rep Espadaler dels consellers veïns més o menys comprensius. Però el portaveu del Govern, Francesc Homs, per primera vegada deixa la porta oberta a canvis al Govern. A la tarda, el secretari general d'Unió se cita amb Mas a Palau. La conversa és franca i marca el camí: "No hi ha sortida", Unió no pot donar suport a la llista del sí-sí que propugna el president. Es va acabar, però ningú no ho diu. No es parla del repartiment de béns polítics de la federació. Mas i Espadaler han anat teixint una relació especial en els últims sis mesos en què Duran ha fet un pas enrere i aquesta intimitat es nota en el comiat. No hi ha laments, només realitats.

Unió deixa el Govern i la federació s'acaba:"Tot a la bassa!!!"

Dimecres, mentre arrenca el ple extraordinari sobre el sistema sanitari, Mas cita Josep Rull i Lluís Corominas al seu despatx; en el de davant, el d'Ortega, la vicepresidenta es reuneix amb Espadaler i Toni Font. Després acudeixen tots al despatx del president. És la reunió definitiva. Se suspèn la convivència política i acorden una separació "civilitzada" però d'"execució immediata". Mas situa els termes de la negociació dels càrrecs en dipu­tacions i consells comarcals. Cap dels protagonistes no evidencia la transcendència política de la conversa. La relació s'acaba sense dramatismes. Els democristians se citen a l'hora del dinar a la seu d'Unió. "Estan tocats", no per la ruptura de la federació, si no pel "problema intern", asseguren els protagonistes de la trobada.

CDC convoca els membres de la seva executiva a les 21.30 h per ratificar la ruptura. Però la digestió del dinar se li talla a la direcció convergent quan Espadaler anuncia que deixen el Govern però no trenca la federació. Els crítics no se'n van "i Mas no els farà fora". Les reaccions a cop calent a la cúpula de CDC inclouen referències a "la puta i la ­Ramoneta". Ortega retransmet a Mas a l'hemicicle l'última jugada d'Unió. Les seves cares evidencien tanta complicitat com desassossec. El següent és un missatge d'un estret col·laborador dels protagonistes: "Tot a la bassa. Finito!!!". A la nit, a la seu de Convergència intenten contenir l'eufòria. "Som de tradició luterana", ironitza un dirigent, però les intervencions de Rull i Corominas evidencien un cert alliberament. La reunió acaba a les ­23.30 h i ja es prepara la liquidació de CiU.

Els 37 anys de CiU: de Ramon Trias Fargas a Rull

Mas és el primer a verbalitzar la ruptura i ho fa dijous davant el ple del Parlament. Al·lega "una discrepància de fons sobre el projecte", però el qualifica de "tema puntual" en el procés sobiranista i anuncia el relleu dels tres consellers d'Unió per a dilluns. El president té paraules d'afecte per a ells i Espadaler, que no és diputat i no tornarà al Parlament, expressa el seu agraïment i s'acomiada a l'hemicicle. Tuteja el president per primera vegada en públic en quatre anys. Ortega deixarà la política, però mantindrà l'acta de diputada la resta de la legislatura sense participar en els dos plens que queden. El seu llast és la querella del 9-N i l'aforament la manté amb Mas i la consellera Rigau. Al cap d'un parell d'hores, a la seu de CDC, Rull certifica amb certa emoció la ruptura. Repeteix "s'ha acabat" una dotzena de vegades. De Ramon Trias Fargas el 19 de setembre del 1978 a Josep Rull el 18 de juny del 2015 sense que Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida hagin parlat.

Del "toca reinventar-se" a l'adéu de Mas i Duran

El llarg ple permet a Joana Ortega fer caixes al seu despatx del Parlament divendres al matí sense amagar el malestar pels fets. En la seva memòria els dos pitjors dies al càrrec: la nit abans del 9-N i la tragèdia de Germanwings. "Toca reinventar-se". Espadaler s'acomiada dels comandaments policials amb la mateixa cita de Balzac que va fer servir a la seva arribada i a l'abril. Part de la direcció democristiana es reuneixen d'urgència al Parlament. Tan històrica com la ruptura de CiU és el consell nacional, però Espadaler no destapa les seves cartes davant els companys. Mentrestant, CDC estudia com visualitzar la nova situació al Congrés i el Parlament. Cadascú ja fa la seva vida.

A la tarda, Josep Antoni Duran Lleida torna a prendre el comandament i decideix anar al Palau de la Generalitat. Els líders de CDC i UDC han de certificar la defunció del projecte polític que tant poder els va concedir. És la primera i l'última intervenció del líder d'Unió en la crisi definitiva. Artur Mas i Duran s'acomiaden de les sigles de CiU 37 anys després, sense més ni més.

Es desitgen sort per al 27-S? "Per a tot en la vida...".