OPINIÓ
21 juny 2016 2.00 h

Acatar les sentències del TC

El Tribunal Constitucional ha dictat, novament, una sentència per la qual exigeix al govern espanyol el traspàs de les beques universitàries a la Generalitat, un litigi que es remunta a l'any 1994. Es tracta del tercer pronunciament de l'alt tribunal en favor de l'executiu català en quinze anys sobre aquesta matèria, fet que posa en relleu l'incompliment sistemàtic del govern espanyol de les sentències dictades pel Constitucional. No deixa de sorprendre que l'executiu de Mariano Rajoy s'ompli la boca reclamant al govern i al poble català l'acatament de la doctrina del Constitucional i alhora es permeti desatendre fins a tres vegades els requeriments fets per l'alt tribunal al seu govern per complir la llei.

La batalla competencial entre ambdues administracions no és ni de bon tros cosa nova, i s'ha intensificat després de la sentència contra l'Estatut, amb més de quaranta procediments per part del govern català per invasió competencial o reclamació de funcions. És la prova visible de la política recentralitzadora encetada primer tímidament pels governs socialistes i portada a l'extrem pels populars. No es tracta de complir la Constitució i l'Estatut, sinó de retallar en la mesura del possible les competències que té assignades el govern català per llei.

És de justícia reclamar al govern espanyol que acati la llei i compleixi les sentències del Constitucional, i més quan es tracta de beques universitàries, ja que l'actual sistema de gestió suposa un greuge per als alumnes catalans respecte dels espanyols. Són les regles del seu joc i les han de complir. Catalunya fa temps que reclama unes noves regles, i treballa per això. Mentrestant, però, s'ha de defensar el marc competencial del govern.