La mare superiora

21/06/2017 01:14

Tenim de visita la senyora Soraya, i segons sembla ha vingut disposada a renyar els nens díscols que pul·lulen per aquests verals.

Com a mare superiora ha renyat el president Pugdemont, ha equiparat la Catalunya que vol votar amb les pèrfides hordes populistes que recorren ­Europa i posen en perill l’ordre natural –que, per descomptat, és el seu– i ha assegurat que el tsunami desapareixerà, que vindrà l’assossec, la pau mundial i s’acabarà la fam al món. Tot passarà després de l’1 d’octubre, perquè el que passa a Catalunya és cosa de quatre il·luminats, un parell de bojos i unes masses adoctrinades que, talment membres d’una secta, adoren un estrany cubicle anomenat urna.

Ergo, es tracta d’una passa de xarampió que, com tota passa, passarà, i Catalunya tornarà a ser aquella terra de gent de bé, laboriosa, educada i culta: una bonica regió d’Espanya.

Perdonin la impertinència de la pregunta: per quina raó gent elaborada, més o menys il·lustrada, una mica o molt llegida i segurament raonable es torna tan obtusa, illetrada i intolerant quan parla de Catalunya? Realment en saben tan poc, d’aquesta terra, o és postureig per no haver d’abordar els problemes de fons? I ho pregunto amb sinceritat perquè, encara que és cert que tot prejudici neix de la ignorància, és difícil imaginar que una vicepresidenta de govern sàpiga tan poc de Catalunya i de l’essència del conflicte català, i aterri en un diagnòstic tan simplista. Allò de Machado de Castella, que sempre menysprea tot el que ignora, que sembla resistir al pas del temps.

Encara que, sincerament, prefereixo imaginar que és més estratègia que ­ignorància.

Sigui com sigui, el PP continua reduint la complexitat del problema –que neix d’una gran càrrega històrica i d’un llarg llistat de greuges, econòmics, infraestructurals i culturals– a una simple qüestió de fanatisme que s’ha de respondre amb abús de poder, amenaces, menyspreu de líders i acció repressiva. L’últim i surrealista, prohibir la imatge d’una senyera (que diria que és la bandera oficial de Catalunya) al tradicional anunci del Carnet Jove per considerar-se “propaganda política”. D’aquí a declarar-la il·legal hi deu haver una passa.

I així anem, amb un problema territorial de gran abast, que implica classes mitjanes i populars, empresaris, professions liberals, intel·lectuals i tota mena de gent, transversal en orígens i professions, i que és tractat com una simple qüestió d’autoritat de l’Estat ­sobre un grupuscle d’il·luminats. Pot ser que es creguin les seves mentides del dia 2 d’octubre i la pau mundial,
o pot ser que sigui pura propaganda, però alguna cosa hauria de saber la senyora ­Soraya si ha llegit algun llibre: Catalunya ha patit pitjors amenaces i pitjors repressions, i no ha deixat d’aixecar mai la bandera. Repeteixo el dit, o no entenen res del que està passant, o no volen entendre-ho, per no haver d’abordar-ho.