POLÍTICA
BARCELONA - 21 setembre 2016 2.00 h

CSQP discuteix Coscubiela com a portaveu únic

 El grup parlamentari estudia un nou repartiment de rols tant en els debats com en la interlocució amb el govern

 Neguen divergències ideològiques o risc de trencament

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Catalunya Sí que es Pot estudia una nova “distribució de rols interns” per afrontar els debats i les negociacions dels pròxims mesos, marcats per la qüestió de confiança al president i el full de ruta del govern, pel debat de política general i pel projecte de pressupost per al 2017. És una discussió global que planteja un repartiment de funcions tant en els debats al Parlament com en la interlocució amb el govern català. Fonts de la coalició neguen cap divergència ideològica ni cap risc de trencament, però admeten que l'anàlisi del que s'ha fet i com s'ha funcionat fins ara suposa discutir-ho tot. El fet que els integrants del grup parlamentari sortissin ahir d'una reunió de quatre hores sense anunciar acords evidencia les diferències entre els socis després que Podem hagi exigit més pes polític i protagonisme al si de la coalició.

A la sortida de la reunió, el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, deixava clar que no era una qüestió de noms ni de càrrecs, sinó molt més global sobre el paper i la posició del grup davant els tres grans debats dels pròxims mesos, segons informava l'ACN. Fachin defugia posar el focus en les diferències amb el portaveu del grup, Joan Coscubiela (ICV), i negava que es tractés de cap crisi política.

Per una banda, Podem considera que li correspon un paper en els debats importants tenint en compte que fins avui les cares visibles són el president del grup, l'independent Lluís Rabell, i el portaveu i membre d'ICV, Joan Coscubiela. Però, a més, ICV i Podem tenen posicions diferents respecte de la relació amb la majoria independentista, tal com es va demostrar a la Diada.

Després de mesos de dura oposició amb el govern de Puigdemont i el full de ruta independentista, conduïda sobretot per Coscubiela, Rabell es mostrava recentment obert a acords si Puigdemont ofereix pactar amb l'Estat un futur referèndum.

Per altra banda, el president del grup parlamentari s'entrevista avui amb el vicepresident Junqueras per parlar del pressupost del 2017.