POLÍTICA
BARCELONA - 21 setembre 2016 0.00 h

L'antiga CDC topa ara amb Maragall pel canvi de nom

 El PDC planteja al ministeri dir-se Partit Demòcrata Europeu Català i l'eurodiputat d'ERC avisa que l'expresident de la Generalitat en va registrar un de similar

 Renuncia a registrar el preàmbul

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Continua la batalla del Partit Demòcrata Català amb el registre del nom. L'alternativa plantejada al Ministeri de l'Interior perquè la formació sigui inscrita com a Partit Demòcrata Europeu Català va topar ahir amb l'eurodiputat d'ERC Ernest Maragall. En conèixer la determinació dels exconvergents, l'impulsor de Nova Esquerra Catalana va advertir que faran valer el nom de Partit Català d'Europa, inscrit el juliol del 1998 per l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. Després del xoc amb Demòcrates de Catalunya, se'n presentava un segon.

El PDC va proposar afegir la denominació “Europeu” (amb les sigles PDECAT) en un intent de desencallar el contenciós amb el Ministeri de l'Interior. Tot i que la vella Convergència va contestar els requeriments defensant el manteniment de la denominació aprovada en l'agitat congrés fundacional del juliol, proposava alhora aquest canvi com a pla B. Un nom alternatiu que, en qualsevol cas, hauran de validar els associats en una consulta. La direcció del PDC, tanmateix, no sotmetrà al criteri de la militància cap altre nom que no hagi estat inscrit prèviament al registre de partits polítics. És a dir, els preguntarà sobre la marca PDECAT només en cas que sigui acceptat al registre. Amb previsió que potser no ho serà, multiplicava les alternatives. La direcció ha demanat a associats de la formació que registrin altres noms per afrontar amb més garanties una altra possible denegació del ministeri. Si el Partit Demòcrata Europeu Català és rebutjat, els associats seran preguntats sobre altres noms que sí que hagin estat inscrits prèviament, per no complicar encara més el vodevil per la nomenclatura de l'organització iniciada en el mateix congrés; primer, pel rebuig de les bases als noms que proposava la direcció sortint i, després, per la indignació immediata de la formació d'Antoni Castellà en veure la solució majoritàriament avalada per les bases. Els de Castellà van advertir des del primer moment que defensarien la seva marca i singularitat.

Tal com es preveia, la formació exconvergent va respondre al govern espanyol que no inscrigui el preàmbul dels estatuts. Un text en què el partit no renuncia a la via unilateral per assolir la independència i que, segons el Ministeri de l'Interior, pot contravenir l'article de la llei de partits que sentencia que les formacions s'han d'ajustar “als principis democràtics i a allò disposat en la Constitució i en les lleis”.

El coordinador organitzatiu del PDC, David Bonvehí, va precisar que tenen més de cinc propostes de nom sobre la taula si l'alternativa elegida fracassa. El ventall de propostes inclou alguns dels que ja es van sospesar i rebutjar en el congrés del juliol. Hi havia el de Partit Nacional Català, Més Catalunya o Junts per Catalunya.