POLÍTICA
BARCELONA - 21 octubre 2015 2.00 h

El govern esmena Puig i remarca la voluntat d'acord

 Munté desautoritza el conseller i sentencia que l'única “línia vermella” seria “no complir i fer tots els esforços” per arribar a un acord de governabilitat amb la CUP

 No veu “impossible” el pacte

ODEI A.-ETXEARTE

El govern va esmenar ahir l'expressat escepticisme del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, davant de les negociacions de Junts pel Sí i la CUP en unes jornades organitzades per Esade a Món Sant Benet. Junts pel Sí va rebre amb malestar les declaracions de Puig, que esclataven enmig de les converses amb la CUP i a pocs dies de la constitució del nou Parlament.

Les respostes per desmarcar-se'n no es van fer esperar. La vicepresidenta de l'executiu, Neus Munté, va desautoritzar el conseller amb un missatge més optimista respecte a les converses i rebutjant que l'entesa sigui “impossible”. Puig va considerar que CDC ha d'establir línies vermelles clares, bo i advertint que veia “molt difícil” l'acord. El conseller feia visible la incomoditat que genera en alguns sectors convergents la dependència amb la formació d'Antonio Baños.

Des de Junts pel Sí, Raül Romeva també es va mostrar convençut que hi haurà entesa amb els cupaires perquè “hi ha molt espai compartit”. Puig havia subratllat que “el model econòmic de Junts pel Sí i el de la CUP són molt diferents, en alguns aspectes incompatibles”. Romeva va admetre les discrepàncies però va posar l'accents sobre els punts en comú. També va descartar que hi hagi unes noves eleccions al març.

La sortida de la línia oficial de Puig, en un moment en què JxSí s'ha imposat hermetisme sobre les converses i rebutja comentar-ne les vicissituds, va ser aprofitada per Ramon Espadaler. El secretari general d'Unió va argumentar que li convé molt a Catalunya que s'imposi “la tesi de Felip Puig de no pactar amb la CUP” i va titllar de “frau” que no es constitueixi un nou govern durant els dos mesos vinents per “pur interès partidari i electoral”.

Altres socis possibles

Un dels temors de la CUP és que les eleccions del 20-D influeixin en la política de pactes de JxSí i es freni el procés. Per això Anna Gabriel defensava en una entrevista a aquest diari la conveniència de tancar un acord abans de les espanyoles, tot i que les complicacions per ordir-lo —segons admeten tant fonts de JxSí com la CUP— indiquen que no es tancarà abans dels comicis. El 9 de gener és la data límit per a la investidura. Munté, tanmateix, va assegurar que l'executiu no “contempla” la possibilitat de formar una majoria absoluta amb una força alternativa. “El govern té tot l'interès que les converses arribin a bon port i això permeti la investidura del president”, va sentenciar. També va insistir que “en absolut” podria esdevenir ella presidenta, tot i el rebuig de la CUP a facilitar que Mas es mantingui en el càrrec. “Cap especulació al respecte”, va etzibar.

LES FRASES

Dificultats n'hi ha, sí, és evident que sí, però d'impossibilitat d'acord, no ho creiem
Neus Munté
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN
Les línies vermelles ho són fins que deixen de ser-ho. Quan el més important és l'acord, estan al seu servei
Raül Romeva
DIPUTAT ELECTE DE JUNTS PEL SÍ
Estic convençut que a Catalunya li convé molt que s'imposi la tesi de Puig de no pactar amb la CUP
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ