OPINIÓ
21 octubre 2017 2.00 h

Democràcia perjudicada pels drets?

El moment que viu Catalunya ara no és tant de si es vol una república o no, sinó de si els catalans estem disposats a plantar cara a aquells que volen limitar els nostres drets. L’1 d’octubre, malgrat la repressió, més de dos milions de persones van votar. Un dret democràtic, qualitat que alguns s’afanyen a negar amb alambinats sofismes. I alguns milers dels votants van pronunciar-se contra la independència. Perquè, aquestes persones ho demostren, estar en contra de la república catalana no vol dir ser un antidemòcrata. És un antidemòcrata, en tot cas, aquell que nega aquest dret.

Afirmar que la llibertat només està amenaçada a Catalunya per culpa del govern del Partit Popular –amb la col·laboració entusiasta d’Albert Rivera i Pedro Sánchez– és un gran error. Igual que no es pot ser només una mica injust, la llibertat tampoc es pot restringir una mica. Quan es retallen els drets d’un poble, és tota la llibertat la que pateix. Els demòcrates no poden assistir impassibles al pitjor atac contra els drets civils des que va néixer la cada cop més fràgil democràcia espanyola. Permetre una limitació de drets democràtics en defensa d’aquests mateixos drets és una argumentació falsa, cínica i perillosa.

Una lectura generosa de la Constitució Espanyola hauria permès construir un estat més còmode per a tothom. Però s’ha preferit transformar-la en una presó contra les llibertats. Aquesta tarda, a les cinc, tots els demòcrates, sigui quin sigui el seu pensament sobre el futur de Catalunya i de l’Estat espanyol, estan convidats a dir al govern espanyol del PP i les seves crosses que ja n’hi ha prou de destruir la democràcia en nom de la democràcia.