La Comissió Europea recomana a Rajoy que escolti els catalans

L'eurocomissària danesa l'insta a parar l'orella i no necessàriament “perquè hi estigui d'acord”

Recorda la llarga tradició de Dinamarca de fer referèndums

21/11/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA
La Comissària de la Competència, Margrethe Vestager, recomana al president espanyol que escolti Foto: ACN.

És la primera resposta a la crida del president Mas a la comunitat internacional perquè convenci Espanya que accepti un referèndum legal i vinculant. La Comissió Europea va sortir ahir del seu no comment habitual per instar Mariano Rajoy a “escoltar” Catalunya. “Amb referèndum o sense, hi ha una cosa que sempre trobo beneficiosa, que és escoltar la gent i no necessàriament perquè hi estiguis d'acord”, va advertir Margrethe Vestager, que acaba de rellevar l'espanyol Joaquín Almunia com a eurocomissària de Competència. “Sense escoltar els altres, mai seràs més savi”, li va etzibar la fins ara viceprimera ministra danesa.

Dinamarca té una “molt llarga tradició a fer referèndums”, va recordar a l'ACN Vestager, que assegura estar “seguint” el debat. Tot i picar l'ullet a Catalunya, però, no es pensa posar en el jardí de pressionar l'executiu del PP perquè permeti votar els catalans. La nova Comissió de Jean-Claude Juncker no pensa moure's de la línia vermella marcada per José Manuel Durão Barroso (i la pressió de la diplomàcia espanyola). Ho va deixar clar l'endemà del 9-N el portaveu comunitari, el grec Margaritis Schinas: “No és el nostre paper expressar opinions sobre qüestions d'organització interna que afecten l'ordre constitucional dels estats membres.”

Vestager, però, evoca el referèndum de Schleswig “del 1920 sobre la frontera entre Dinamarca i Alemanya”, que va ser “relativament reeixit”. “Des de llavors hem aconseguit cuidar la minoria alemanya a Dinamarca i la minoria danesa d'Alemanya”, destaca. Tot i això, “aquest és un tema danès, no un exemple que s'hagi seguit enlloc més al món per resoldre una qüestió fronterera”, indica. Vestager era fins ara la número dos del govern danès de Helle Thorning-Schmidt i ministra d'Economia i d'Interior (2011-2014). També va ser ministra d'Educació i Afers Eclesiàstics (1998-2001) del govern de Poul Nyrup Rasmussen.

No a la mediació europea

A Brussel·les es veu naïf l'esperança de part de l'opinió pública i la classe política catalana que la UE acabarà forçant el govern espanyol a acceptar un referèndum. L'equip de Juncker no es pronunciarà i si ho fa serà per fer costat a Rajoy. Vestager defensa la no-ingerència: “No tinc res a dir, no és cosa meva, crec que és un tema català i espanyol que heu de poder debatre sense que els eurocomissaris assenyalin ningú ni opinin.” I no vol ni sentir a parlar d'una mediació europea: “Fins i tot quan la situació és molt problemàtica, és molt important” no ficar-s'hi.”

Darrera actualització ( Divendres, 21 de novembre del 2014 02:00 )