Ara

Navarro critica que Mas adopti mesures que abans veia impossibles

El líder del PSC, Pere Navarro, retreu a Artur Mas que sols vegi com a opció la col·lisió o l'impacte. Critica, a més, que ara prevegi mesures econòmiques que abans proposava el PSC i ell veia "impossibles".
R.T. 

BARCELONA. | Actualitzada el 25/12/2012 00:00

Pere Navarro i Miquel Iceta van liderar la comitiva del PSC en la presa de possessió d'Artur Mas. Pere Navarro i Miquel Iceta van liderar la comitiva del PSC en la presa de possessió d'Artur Mas. ACN

Les metàfores marítimes d'Artur Mas no van agradar al primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, que es va passar la campanya electoral rebutjant tant la independència com el centralisme. Aquestes opcions les va identificar ahir el president català respectivament com una "col·lisió entre vaixells" -Catalunya i Espanya- o un "impacte contra les roques" -si no s'assoleix l'estat propi-, però Navarro segueix defensant que hi ha una tercera via intermèdia, el federalisme, atès que cap de les altres dues "és una bona solució per a les persones que ho estan passant molt malament" i que reclamen "acords i polítiques que els treguin de la seva situació".

En aquest sentit, el líder del PSC va assegurar a Ràdio 4 que "Mas se sent molt còmode portant Catalunya a la independència però molt impotent per dirigir-la al procés econòmic", i que les propostes pactades amb ERC de caràcter social i contra la crisi són "poc creïbles". De fet, Navarro recela que realment s'apliqui el pacte de governabilitat, que inclou algunes de les mesures proposades per l'esquerra i que l'executiu va rebutjar la legislatura passada quan el soci prioritari era el PP. "Algunes de les actuacions que preveu les vaig proposar jo mateix a Mas en l'anterior legislatura i se'ns va dir que eren propostes impossibles que no tenien viabilitat en les polítiques del Govern", va explicar el líder del PSC, que va ironitzar que "el que era impossible fa tres mesos ara resulta que es pot fer".

La recuperació de l'impost de successions i l'impost als dipòsits bancaris són només algunes de les mesures que Mas va rebutjar abans de les eleccions i que ara ha acceptat arran del pacte amb ERC i de la dificultat que comporta aplicar ajustos de 4.000 milions. Tanmateix, Navarro les situa en un segon pla en l'acord de governabilitat i va afirmar que embolcallen "la veritable prioritat tant de CiU com d'ERC: la consulta per anar a la independència".

El PSC no s'adherirà a l'acord

Aquest és un dels motius pels quals, tot i el gir social del Govern, el PSC no vol sumar-se a les seves propostes fiscals. Mas i el president d'ERC, Oriol Junqueras, li han demanat el suport, però Navarro lamenta que en realitat es busqui "l'adhesió" a unes iniciatives ja tancades. "No és la millor manera de generar consens", va apuntar.

En aquest sentit, el dirigent socialista va insistir en la voluntat de liderar l'oposició, malgrat que ERC hagi obtingut més diputats que el seu partit, perquè els republicans han triat "fer de crossa del Govern" i "la voluntat del poble ha estat que la segona força política en vots sigui el PSC". "El primer partit de l'oposició és el PSC", va sentenciar.