POLÍTICA
PALMA - 22 febrer 2017 2.00 h

Les Balears insten l'Estat a no judicialitzar el procés

 El Parlament de les Illes demana que es busqui una solució política per a Catalunya

 Els socialistes balears aposten per un estat plurinacional on les autonomies se sentin “realment còmodes”

REDACCIÓ - PALMA

El Parlament de les Illes Balears va aprovar ahir una proposició del grup MÉS per Mallorca que insta el govern espanyol a cercar “una solució política i no judicial a la situació que viu Catalunya”. La iniciativa va prosperar amb els 35 vots dels diputats del PSIB, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Proposta per les Illes, mentre que el PP i el grup mixt­on hi ha Ciutadans s'hi van oposar.

La diputada proposant, Margalida Capellà, va assegurar no entendre com s'havia arribat a la situació de desencís entre la Generalitat i l'Estat i va lamentar les accions empreses pel govern espanyol contra el procés participatiu del 9-N i la mesa del Parlament. “Un dels principis bàsics d'un estat democràtic és la separació de poders”, va recordar, i va posar davant de la legalitat la voluntat de la ciutadania: “Es pot tenir llei sense democràcia.” Capellà va instar el govern de l'Estat a reconèixer que la situació amb Catalunya és un conflicte polític i que, com a tal, s'ha de solucionar amb diàleg i consens, “no per la força”.

Els partits que hi van votar a favor van mostrar la seva estupefacció per la causa oberta per la consulta del 9-N i pel procés contra Carme Forcadell i la resta dels membres de JxSí i CSQP de la mesa del Parlament per haver permès el debat i votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. “L'únic que van fer és permetre que els diputats fessin la seva feina: debatre”, va valorar Nel Martí, de MÉS per Menorca, que va augurar que una intervenció de la Generalitat per part de l'Estat només aconseguiria “precipitar Catalunya a la independència”. “Amb la fórmula d'odi emprada pel PP, trencarem el país”, va etzibar el diputat de Podem David Martínez, referint-se a l'ús dels nacionalismes per part dels populars per aconseguir vots a la resta de l'Estat.

El PSIB, que governa amb MÉS per Mallorca, va comparar l'Estat sorgit de la Transició amb un autocar que, després de 40 anys, “no ha passat ni una simple ITV”, i va apostar per convertir Espanya en un estat que reconegui la seva plurinacionalitat perquè les diferents autonomies se sentin “realment còmodes”.

Els 20 vots en contra van sortir del PP i del grup mixt. Mentre que C's va negar que hi hagi democràcia al marge de la llei, el popular Miquel Jerez va defensar que la judicialització de la política la provoquen els qui prenen decisions “en l'àmbit de la il·legalitat” i va acusar l'independentisme de “rodejar seus judicials i amenaçar la fiscal general de Catalunya”, amb referència a Anna Magaldi.

LA FRASE

S'ha obert una autèntica causa general per haver organitzat una simple consulta popular
Margalida Capellà
DIPUTADA AL PARLAMENT BALEAR

LA XIFRA

35
diputats
dels 55 que hi ha al Parlament balear van donar suport a la proposició, inclosos els del Partit Socialista.