POLÍTICA
LONDRES - 22 març 2017 2.00 h

El Parlament escocès debat el nou referèndum

 Sturgeon defensa la moció per demanar a Londres la convocatòria d'una segona consulta sobre la independència abans que acabin les negociacions amb la UE

 La votació es farà avui i s'espera un triomf independentista

DANIEL POSTICO - LONDRES

El Parlament escocès va iniciar ahir el debat per convocar un altre referèndum sobre la independència, un debat que durarà dos dies i que acabarà aquesta tarda amb una votació. S'espera que la cambra voti a favor de la consulta, ja que el Partit Nacional Escocès (SNP) i els Verds, els dos partits independentistes, hi tenen majoria.

Si rep el llum verd, el govern de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, demanarà a Westminster, al govern central, l'activació de l'ordre de la secció 30, que és l'autorització necessària per poder celebrar una consulta legal i vinculant a Escòcia, com ja van fer amb David Cameron.

El debat va quedar marcat per la confrontació entre independentistes i unionistes i, sobretot, la confrontació entre Nicola Sturgeon i la líder del Partit Conservador a Escòcia, Ruth Davidson. “Els escocesos tenen el dret sobirà de determinar quin tipus de govern és el més apropiat per a ells”, va dir Sturgeon en la presentació de la moció, “per assegurar que el Parlament escocès pot legislar un referèndum que se celebraria entre la tardor del 2018, quan ja es podrà intuir el desenllaç de les negociacions del Brexit, i la primavera del 2019, quan el Regne Unit deixi la UE”.

“El futur d'Escòcia no ha de ser imposat, ha de ser una elecció dels escocesos”, va afirmar Sturgeon. Davidson va reiterar que la majoria dels escocesos no volen un altre referèndum, que ja se'n va fer un fa prop de tres anys i que el resultat va ser clar. “Els votants estan farts dels jocs de l'SNP sobre la independència”, va clamar Davidson.

Sturgeon va replicar que, en el programa amb què va guanyar clarament les eleccions escoceses de l'any passat, deixava clar que podrien convocar una altra consulta si les circumstàncies al país canviaven “de manera significativa”, i el fet de treure Escòcia de la UE ho és. “Tenim un mandat democràtic inqüestionable per fer-ho”, va dir Sturgeon. I hi va afegir: “Una victòria electoral contundent sobre la base d'un clar compromís plasmat en un programa i una majoria parlamentària no ens proporciona el mandat per plantejar aquesta pregunta? I va advertir que, si Londres no accepta el referèndum, “hi ha un risc real de soscavar el procés democràtic”.

Patrick Harvie, el líder dels Verds, que està a favor de la consulta, va assegurar que aquesta moció “dona a Escòcia l'oportunitat d'actuar en un moment en què encara es pot actuar”.

“Incertesa i divisió”

Harvie creu que s'hauria de donar l'oportunitat de votar a les persones de 16 i 17 anys, perquè no ho van poder fer en la consulta europea. I hi va afegir: “El referèndum és necessari, ja que la decisió de la primera ministra de negociar un Brexit dur amb la UE, inclosa la sortida del mercat únic, no té en compte el vot a Escòcia.” Un 62% dels escocesos van votar a favor de seguir a la UE en la consulta del 23 de juny, contra un 52% de britànics que van apostar pel Brexit.

La líder laborista escocesa, Kezia Dugdale, va acusar Sturgeon de buscar constantment excuses per convocar un segon referèndum. “El segon referèndum només incrementarà la incertesa i la divisió”, va alertar, i va proposar crear un estat federal britànic com a alternativa, una proposta qualificada de “fantasia” pel líder dels Verds.

Per la seva banda, Willie Rennie, el líder dels liberaldemòcrates escocesos, va dir que “un nou referèndum d'independència només afegirà incertesa al Brexit i posarà en risc l'economia, el medi ambient i la seguretat”.

El debat sobre el segon referèndum escocès té lloc una setmana abans que –el 29 de març– Theresa May invoqui l'article 50 del Tractat de Lisboa per iniciar la desconnexió de la UE. Encara no se sap quan començaran les negociacions, però s'espera que sigui en els pròxims dos mesos i durin dos anys. May encara no ha dit si acceptarà o no el referèndum escocès de manera oficial, tot i que ha deixat entreveure que no el permetrà abans que acabin les negociacions amb la UE.

LES FRASES

El futur d'Escòcia no ha de ser imposat, ha de ser una elecció dels escocesos
Nicola Sturgeon
PRIMERA MINISTRA D'ESCÒCIA
Els votants estan farts dels jocs de l'SNP sobre la independència
Ruth Davidson
LÍDER DEL PARTIT CONSERVADOR A ESCÒCIA