POLÍTICA
22 març 2017 2.00 h

Mas-Margallo a OK Ateneu

 L'expresident diu que la Constitució “ha perdut legitimitat a Catalunya”

 És rebut amb insults de falangistes, entre ells un assaltant de Blanquerna

 “Ningú em pot expropiar la part alíquota del dret a decidir”, diu l'exministre

En un dimarts sense futbol, l'Ateneu de Madrid, l'àgora d'on han sortit un total de setze presidents espanyols, va convocar Artur Mas i l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo, a un duel vespertí en horari de màxima audiència. A la cita no hi van faltar hooligans com Jesús Fernández Fernández, condemnat per l'assalt al centre Blanquerna la Diada del 2013 i que ahir va liderar una concentració d'una cinquantena d'ultres de Falange i d'Alianza Nacional que va rebre l'expresident català amb crits de “fill de puta”, “separatistes, terroristes”, “Mas a la presó, Blanquerna absolució” i “glòria eterna als patriotes de Blanquerna”, i amb una exhibició de símbols feixistes i salutacions romanes.

Apagats els insults al carrer del Prado, el president de la secció de ciències jurídiques i polítiques de l'Ateneu de Madrid, Ángel Luis Alonso, va presentar els duelistes i va donar la paraula al convidat que venia de més lluny. “No s'impressionin més del compte amb el que diré ara: la Constitució del 1978 segueix tenint legalitat a Catalunya, però ha perdut la seva legitimitat”, va dir Mas despertant els primers esglais al saló d'actes. En l'origen del desencís, Mas va citar la sentència del TC contra l'Estatut i menyspreus com el “cepillado” del socialista Alfonso Guerra. Margallo, que feia que no amb el cap i deixava volar la mirada als retrats il·lustres que presidien la sala, va negar la major: “Jo cada cop que vaig a Barcelona i parlo amb algú i pregunto quins són aquests articles que ha suspès el Constitucional... Si són catorze i de molt poca importància!”

Després del duel mantingut amb Oriol Junqueras el 2015 i que ell sospita que li va costar no seguir com a ministre de Rajoy, Margallo, derrotat al Consell de Ministres per Soraya Sáenz de Santamaría quan ell defensava una reforma constitucional, acudia ahir a l'arena del debat amb la llibertat que dóna ser un ex i va citar Rovira i Virgili, Cambó i la Crònica de Jaume I per concloure que des de la Generalitat es falsifica la història. “El Tricentenari va ser falsificació històrica, Villarroel i Casanova lluitaven per un rei d'Espanya i no per la secessió de Catalunya!”, va dir l'excap de la diplomàcia espanyola. Si bé es va vantar de ser el diputat constituent d'UCD que el 1977 va ser l'autor de l'esmena 750 que blindava la indissoluble unitat d'Espanya a la Carta Magna, Margallo va afegir que el retorn de Tarradellas és “el moment més emocionant” de la seva vida política. Mas, que va escoltar algun insult aïllat del públic ateneista, va precisar que ell és el 129è president perquè la Generalitat neix al segle XIV, “quan Espanya com a unitat política no existia”. Davant l'anhel de Mas d'emmirallar-se en Dinamarca o Massachussets, en l'àmbit internacional Margallo no actualitza el catàleg sinistre que va exhibir amb Junqueras i va tornar a citar Ossetia del Sud, Abkhàsia, Crimea i la República Àrab Sahrauí, a més de fer mofa de Mas per instar Rajoy a copiar David Cameron: “Cameron t'ho agrairà, ets l'únic personatge a Europa que admira Cameron.”

Si bé Mas s'acomiadava instant a no veure el referèndum com si fos un ultimàtum, Margallo sent que li pertany: “Si el poble espanyol no vol que Catalunya se separi, s'ha d'acceptar. A tots ens afecta una secessió de Catalunya i ningú em pot expropiar a mi la part alíquota que tinc en aquest dret a decidir.”

750
és el número
de l'esmena que el llavors diputat d'UCD García-Margallo va aconseguir aprovar per blindar la unitat indissoluble d'Espanya a la Constitució en ple procés constituent.