POLITICA
BARCELONA - 22 abril 2016 2.00 h

Els vicepresidents negociaran dijous la llista de greuges

 Junqueras i Sáenz de Santamaría abordaran les demandes catalanes al marge del procés

 El president de la Generalitat avisa que no esperaran dos anys que es desencallin els incompliments

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Dit i fet. Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría es reuniran dijous a Madrid per explorar possibles àrees d'entesa més enllà del procés. Després que el rei hagi acabat la darrera ronda de consultes que podria desencadenar en una irreversible dissolució de les Corts espanyoles, el vicepresident català i la vicepresidenta espanyola en funcions analitzaran el gros dels 46 punts del document que Carles Puigdemont va entregar dimecres a Mariano Rajoy a La Moncloa. Quedaran fora de la reunió, per tant, el procés i la petició de la Generalitat perquè s'acabi la judicialització del conflicte polític.

L'executiu descarta, davant del resultat nul del cara a cara presidencial, que a curt termini pugui sorgir algun avenç relacionat amb el procés. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont va admetre que no veu “ni una finestra ni mitja” que faci entreveure algun tipus d'acord. “No hi ha marge, no ens enganyem”, va admetre, amb escepticisme, també, respecte a la capacitat de Pablo Iglesias i Podem de propiciar un pacte d'un referèndum.

La reunió dels vicepresidents, que havia estat un dels acords a què van arribar el president espanyol i el de la Generalitat, es va desencallar ahir amb una trucada telefònica entre Santamaría i Junqueras. El govern sosté que hi ha marge per tancar algun acord sobre algun punt, tot i la situació d'interinatge en què viu l'executiu espanyol. Considera que hi ha qüestions pendents que es poden resoldre encara que el govern espanyol estigui en funcions. Una de les cabdals és l'objectiu de dèficit. El govern continua considerant insuficient el 0,7% que reclama ara el Ministeri d'Hisenda. Segons fonts de l'executiu català, i d'acord amb les proporcions que estableix la llei d'estabilitat pressupostària, a Catalunya li correspondria un 1,2%. Una altra de les demandes més sensibles és la pobresa energètica. El govern exigeix a La Moncloa que no impugni al Tribunal Constitucional la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Un camp on el mateix Puigdemont va veure camí per recórrer. A la llista també hi ha l'accés al FLA, el model de finançament, la inversió i els deutes de la falta d'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut o l'actualització del finançament dels Mossos d'Esquadra, entre d'altres. Tot i la percepció que manté l'executiu sobre la viabilitat que hi hagi avenços en aquestes i altres qüestions, Puigdemont va advertir que si Rajoy no afronta les demandes catalanes, com va fer amb els 23 punts que Artur Mas li va presentar el 2014, no estaran dos anys esperant que l'Estat continuï aplicant un marc autonòmic. “Tenim un full de ruta que ens encamina cap a la creació d'estructures pròpies i un estat que prengui les seves decisions”, va advertir. I hi va afegir, encara: “Serà de les darreres vegades que podem anar a negociar incompliments espanyols.”

Puigdemont va fer arribar el document de 46 punts a Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera. La resta de partits va rebre amb escepticisme la reunió entre els dos presidents. C's va demanar a Puigdemont que triï entre la independència o la negociació dels quaranta punts perquè les dues coses són incompatibles. El PSC va assenyalar que la reunió només va beneficiar els dos protagonistes i no la ciutadania. Per Catalunya Sí Que es Pot, l'única manera que es desfaci l'“empat infinit” és que hi hagi un “govern progressista” a l'Estat.

LES FRASES

No hi haurà una propera llista. Serà de les últimes vegades que anem a negociar incompliments
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Està dient que farà la independència i demana coses com si fos president d'una comunitat
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DE C'S AL PARLAMENT
Ja era hora que es trobessin [...] Però de moment, per la ciutadania no hem vist cap utilitat
Eva Granados
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Lleialtat institucional i treball conjunt és un punt d'inici en el restabliment de les converses
Andrea Levy
VICESECRETÀRIA D'ESTUDIS I PROGRAMES DEL PP