LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

El 27-S i la «caducitat» de Mas

@Enric_Hernandez


DIVENDRES, 22 DE MAIG DEL 2015

Com qui no vol la cosa, en el marc d'una beatífica entrevista a Ràdio Estel, Artur Mas ha deixat caure una advertència de llarg recorregut: «La caducitat de la meva carrera política la decidirà en primer lloc la gent el pròxim 27 de setembre.» Els exegetes de la causa, no sense una mica de raó, pretextaran que el president de la Generalitat ja va anunciar el 2012 que abandonaria la primera línia de la política una vegada celebrada la consulta sobiranista, i que ho va repetir el 25 de novembre al traçar el seu full de ruta independentista. Fins i tot agregaran que va suggerir la possibilitat -tot i que amb la boca petita- de no encapçalar la llista única oferta en va a Esquerra. Però les circumstàncies han canviat, i les motivacions del líder de CiU per advertir de la seva retirada, també.

Si no hi ha fets sobrevinguts que l'impulsin a modificar el calendari electoral, Mas afrontarà la cita del 27 de setembre amb un doble objectiu: primer, conformar, de la mà d'ERC -i la CUP si és necessari-, una majoria independentista al Parlament aritmèticament incontestable, en escons i en vots; i segon, assegurar-se que CiU preserva, si no la perduda hegemonia del catalanisme, sí el lideratge del procés sobiranista, gràcies a un ampli avantatge respecte al seu més immediat competidor, Oriol Junqueras (ERC). Cosa que, de passada, li permetria gestionar més còmodament l'enrevessat escenari polític posterior al 27-S, fins i tot en la hipòtesi que les forces sobiranistes no aconsegueixen satisfer les seves expectatives plebiscitàries. Sense una majoria clara al darrere, però tampoc en les bancades oposades, CiU emergiria de nou com el pal de paller de qualsevol aliança postelectoral.

Plebiscit personal

Per aconseguir el seu propòsit, Mas ha de fer valer la seva experiència com a governant i el full de serveis del 9-N per convèncer els votants independentistes que la nau sobiranista només arribarà a bon port si ell porta el timó. És a dir, que si les urnes debiliten el seu lideratge saltarà per la borda, cedirà el comandament a Junqueras i el procés s'enfonsarà. De manera que convertirà el 27-S, també, en un plebiscit sobre si mateix
.