EN DIAGONAL

PDeCAT: un sol partit, però dues ànimes

  • La corrupció i l’estratègia de futur divideix els vells i els nous dirigents demòcrates
PDeCAT: un sol partit, però dues ànimesEl PDeCAT, dividit (Jordi Canyissà)

22/05/2017 00:02

La recent votació parlamentària sobre si el Govern hauria de donar suport a una actuació penal del Consorci del Palau en contra de Convergència no només ha posat en relleu les discrepàncies entre el PDeCAT i ERC, sinó que també revela les diferents sensibilitats que hi ha al si del nou partit nascut a partir de la vella CDC. Ja vam escriure en el seu moment que l’ombra de l’antiga CDC era molt allargada i que el PDeCAT no podia aspirar a convertir-se realment en una cosa nova si no trencava clarament els lligams amb el seu passat. En aquests primers mesos de funcionament ja ha quedat clar que el pes del president, Artur Mas, i el seu entorn d’exdirigents del Govern i periodistes amics està lligant de mans els intents de canvi del tàndem format per Marta Pascal David Bonvehí. El PDeCAT tenia una gran oportunitat per anar de les paraules als fets després que Pascal digués que “la corrupció li feia fàstic”. Però aquesta Convergència que està sent jutjada als tribunals de Barcelona per finançament il·legal estava presidida pel mateix home que ara mana al PDeCAT.

Dijous passat, Artur Mas va dinar amb Marta Pascal i David Bonvehí per tractar a fons sobre aquestes desavinences. Fonts coneixedores de la reunió han assenyalat que “es va parlar de tot” i que cadascuna de les parts va deixar clares les seves opinions. Més enllà de l’èxit o no del Procés, als joves dirigents del PDeCAT els interessa molt saber com quedarà el partit. Encara sectors pròxims a Mas volen repetir la fórmula de Junts pel Sí fins i tot amb Junqueras de primer candidat, la posició dels republicans és inamovible avui per avui i ERC dóna per fet que cada partit anirà per separat.

En els primers passos del partit, ja ha quedat clar que el pes de Mas i del seu entorn està lligant de mans els intents de canvi del tàndem format perPascal Bonvehí

Aquestes dues sensibilitats dels ex convergents també s’aprecien en la política a les Corts on Jordi Xuclà i Carles Campuzano tenen una clara voluntat de recuperar l’estil de pactes de la vella Convergència. S’ha vist aquesta setmana passada amb l’acord sobre els estibadors, però també es veurà segurament en el projecte de pressupostos, on els diputats del PDeCAT estan negociant esmenes. No és tasca fàcil per a ells després de veure com el Constitucional inhabilitava l’anterior cap de files, Francesc Homs, però el pragmatisme s’imposa. La filosofia del PDeCAT és clara, més enllà del Procés i com acaba: si estan a Madrid és per tractar d’influir en el Govern central per aconseguir èxits tangibles per a Catalunya. Estar simplement per recordar dia sí i dia també que els catalans volen la independència, a l’estil del que sovit fan els diputats d’Esquerra, és un exercici que consideren fútil.

Aquesta propensió a cercar el pacte ha estat molt ben acollida pel PP, conscient de la seva limitada majoria al Congrés i, per tant, necessitat d’eixamplar-hi els suports. Segurament els diputats del PDeCAT acabaran fins i tot recuperant el grup parlamentari que Rajoy va prometre de forma solemne al seu dia a Homs, però del que no s’ha sabut mai més res. Certament els 8 diputats demòcrates estan molt lluny dels 18 que va arribar a tenir CiU en el seu moment, però el PNB ha demostrat que no cal tenir molts escons per poder influir i ser decisiu a Madrid. A més, per primera vegada, els diputats del PDECat veuen un escenari de futur lliure sense els lligams de carregar a la motxilla amb els socis d’Unió. És a dir, són menys, però ben avinguts.

Aquestes dues sensibilitats tambié s’aprecien en la política a les Corts. La filosofia és clara, més enllà del Procés: si són a Madrid és per tractar d’influir en el Govern central per aconseguit èxits tangibles per a Catalunya

De tota manera, per arribar a aquest nou escenari, abans caldrà superar el final incert del Procés. Segons el que passi els propers mesos, aquests ponts que s’estan estenent a Madrid quedaran definitivament trencats o, per contra, tindran més validesa que mai. Després de tants mesos d’especulacions sobre si es posaran o no les urnes, el moment final s’acosta. La posició de Mas i del president Puigdemont és inequívoca: portar el desafiament fins a les últimes conseqüències costi el que costi. Un està al final de la seva carrera política i l’altre ja ha dit per activa i per passiva que no vol continuar. En canvi, la direcció del PDeCAT és molt més possibilista: lògicament pensa en l’endemà i en com seguir construint el nou partit quan les enquestes pronostiquen una fugida de vots cap a Esquerra. Uns van amb els llums curts disposats a cremar les naus i els altres van amb les llargues pensant què passarà l’endemà.

Les dates van passant de pressa. El Govern de la Generalitat segueix complint el seu full de ruta cap al xoc definitiu amb l’Administració central. El Pacte Nacional pel Referèndum ha fet la feina i el divendres va posar punt final a la seva tasca recollint més de 500.000 signatures. Amb aquesta força, Puigdemont, Junqueras i Romeva demanaran avui, segurament per última vegada, al Govern central la necessitat de convocar la consulta. Com que no hi ha miracles i Mariano Rajoy s’hi ha mostrat inflexible, si el Govern és coherent amb el seu discurs ha de convocar el referèndum de forma unilateral, i la data més probable, segons va avançar LaVanguardia.com, serà l’1 d’octubre.

El cronista ja no pot anar més enllà i predir com acabarà el tinglado. Si un es deixa portar pel que diuen els partidaris de la consulta, trobaran la fórmula per posar les urnes i els ciutadans votaran. Si un escolta els partits constitucionalistes, està clar que el Govern espanyol no permetrà un altre 9-N i la cosa acabarà en unes altres eleccions autonòmiques. Aviat ho sabrem. En aquest interval de temps es coneixerà la sentència del cas Palau i no cal descartar noves revelacions de totes les investigacions que Interior té en marxa sobre alts càrrecs de CDC. I aquí, una altra vegada, les dues sensibilitats del PDeCAT es tornaran a posar en evidència.

La posició de Mas i de Puigdemont es inequívoca: portar el desafiament fins les últimes conseqüències; la actual direcció del PDeCAT és molt més possibilista