OPINIÓ
PERIODISTA - 22 maig 2017 2.00 h

TRIBUNA

La vacuna basca

PIUS PUJADES - PERIODISTA
“Vostè s'imagina com seria Espanya sense el País Basc? Impossible. No existiria

Si jo hagués d'inventar-me un estat com Espanya, estigueu-ne ben segurs, hi posaria un país com Euskadi de torna.

Com vol dir, de torna?

Això, que acabi de fer el pes. Vostè s'imagina com seria Espanya sense el País Basc? Impossible. No existiria. Ara mateix, llegeixi els diaris, el govern de Rajoy no podria aprovar els pressupostos. Ho veu?

Perdoni –replico al meu lector – això és pura anècdota.

Ja ho sé. Però pensi. Vostè creu que el castellà seria el que és? Ja deien els savis que el castellà neix del contacte del llatí peninsular amb els dialectes de les valls esquerpes del nord. La jota, la zeta i tantes altres coses.

Bé, algun savi sí, però no pas tots.

I què hi fa? Els que ho diuen ho pensen perquè hi ha una base. Però és igual. Anem a les guerres carlines. Vostè és conscient de com va condicionar la història hispànica aquell rosari de conflictes? Sí, ja sé que es van estendre també a Catalunya i més enllà. Però la força va ser al nord.

Potser sí...

I ETA? Vol ignorar la influència d'ETA en l'esdevenir de la transició després del franquisme? L'anomenada lluita contra ETA va ser el ciment que va soldar el nacionalisme espanyol en un moment prou delicat. I encara avui el cuiden, l'efecte ETA. O es pensa que tenen els presos dispersos per justícia? ETA encara ajuda a inventar una mena de destí comú, un argument nacional compartit.

Però si ETA ja ha plegat...

Queda el fantasma, que els polítics espanyols poden treure a passejar cada vegada que els convé. La lluita basca contra Espanya, el terrorisme i tot això, va servir de vacuna. Vostè sap els diners que es van repartir amb l'excusa d'ETA. Rigui's d'en Roldán, que només va fer el que feien tots però sense dissimular.

No sabria què dir-li.

No m'ha de dir res. I de la llengua? Sap què? Si encara es parla una mica de basc és perquè el necessitaven a Madrid.

A Madrid? No l'entenc.

Doncs és la vacuna. Miri, un país com Espanya, plurinacional i plurilingüístic, sobretot plurilingüístic, necessita que algú parli basc. Si no hi hagués el basc tothom hauria hagut d'assumir que calia conèixer totes les llengües oficials de l'Estat. I seria ben fàcil. Escolti, si en té l'oportunitat, la televisió de Galícia. S'adonarà que ho entén gairebé tot sense haver estudiat mai gallec. I el català seria ben assequible per poc que s'ensenyés a les escoles. No tindrien cap excusa. Però és clar, qui té els nassos d'obligar els espanyols a aprendre el basc? Doncs ja està. Amb el castellà ja en tenen prou. De manera que els bascos són imprescindibles per fer i mantenir un Estat castellà. I per aprovar els pressupostos d'en Rajoy.

Potser té raó, si més no en part. Els convenen el País Basc i Navarra. Encara que els constin tan cars com els costen.

Ep! Que badem? Ha de dir “que ens costen”. Entesos?