Dubtes raonables

La Vanguardia en català | 22/08/2015 - 00:00h


Remei Margarit

Psicóloga y escritora


Personalment no sóc gaire entusiasta de les manifestacions multitudinàries al carrer si no és per una causa molt important, com per exemple la sortida que es va fer al carrer, amb gairebé tothom, no només en aquesta ciutat, sinó en moltes ciutats de la resta del món, contra la guerra de Iraq basada en mentides. Però entenc que a vegades la gent vulgui sortir al carrer per expressar-se per una causa més local o per una celebració. Ha estat així en aquesta ciutat, des de fa uns anys, la celebració de l'Onze de Setembre, una celebració transversal d'un fet històric que va acabar en una derrota -això sembla que també ens agrada celebrar-ho- però sempre havia estat oberta a tothom.

Però tal com estan les coses en aquests ­dies, amb la convocatòria d'eleccions autonòmiques feta, sembla que la manifestació de l'Onze de Setembre ja no serà transversal, és a dir, no per a tothom, perquè els qui la convoquen, que són l'ANC i Òmnium Cultural, ja formen part d'una llista dita unitària, la de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, i per tant la manifestació ja és la d'una coalició partidista on hi ha també CDC i ERC. O sigui que els que vulguin anar a la manifestació d'enguany, que sàpiguen que van rere aquesta llista.

I després del 27 de setembre, amb l'improbable supòsit que guanyi aquesta llista unitària, qui manarà el dia 28, i com? Perquè els programes d'aquesta coalició són ben diferents, i no crec que cap dels que ara es proposen per a caps de llista i els seus militants vulguin posar-se a les ordres d'Artur Mas -aquesta és la condició sine qua non de formar-hi part-, amb el programa neoliberal que ha estat fent fins ara.

En un escrit en aquest diari, Sergi Pàmies deia que els que no volem ser independents no sabrem què votar. Potser li diria que el que s'assembli més a un pacte amb el Govern espanyol que surti de les eleccions generals dos mesos després. Poden canviar moltes coses, en aquest temps, i una d'elles és un canvi de la Constitució de cara a un nou encaix territorial. No m'estranya que es tinguin dubtes raonables, molta gent en tenim. Penso que cal prioritzar la justícia social per damunt d'altres consignes.