POLÍTICA
GIRONA - 22 agost 2017 2.00 h

Crida de sindicats, partits i entitats socials de l’esquerra gironina a participar en l’1-O

 Es presenta un manifest, amb setze signants inicials, que demana una “participació massiva per desbloquejar la negativa de l’Estat al dret a votar”

LURDES ARTIGAS - GIRONA

Un total de 16 sindicats, partits polítics i entitats socials d’esquerres de les comarques gironines van presentar ahir al matí a l’Espai Marfà un manifest conjunt a favor d’incentivar la participació en el referèndum que el govern català té previst celebrar l’1 d’octubre.

En el text es fa una crida “a la participació massiva” en la votació per “desbloquejar la negativa de l’Estat espanyol i del govern del PP a l’exercici legítim i democràtic del dret a votar”. A més, el manifest, en què se subratlla que “els drets socials i nacionals van junts”, fa una crida també a “una mobilització ferma i pacífica contra tot intent de perseguir els organitzadors” del referèndum i també “a defensar les institucions catalanes en cas que siguin atacades pel simple fet d’haver posat les urnes”.

En l’exposició inicial del manifest –que va ser llegit per la mediadora comunitària Adama Boiro, una senegalesa que fa 24 anys que viu a Catalunya– destaca que les entitats signats rebutgen “qualsevol intent de dividir les capes populars i mitjanes del país per raó d’origen, llengua o identitat”, i en aquest sentit es menciona l’històric lema de l’esquerra catalana de Som un sol poble. Es matisa, però, que és un sol poble “unit en la seva diversitat” i per això els sotasignats entenen que “les divergències polítiques s’han de resoldre votant”.

Qui ho signa i qui no

En l’elaboració del text s’ha buscat el consens entre totes les sensibilitats de les esquerres i per això s’intenta no entrar en el caràcter vinculant del referèndum, i es fa una crida a la participació per “desbloquejar la negativa” del govern estatal a votar. Preguntats per aquest punt en la roda de premsa d’ahir, es va explicar que el que s’ha volgut és “defensar que la solució és votar i que cadascú voti el que li sembli”. Aquest mínim comú denominador ha permès que entre els signants hi hagi en l’àmbit polític des de la CUP, ERC i MES fins a Podem i sectors dels comuns. Hi ha també dues executives locals d’EUiA, però no la de la demarcació ni tampoc hi ha cap tipus d’adhesió des d’ICV ni, lògicament, del PSC.

En concret, els 16 impulsors del manifest, que és obert a noves adhesions, són: Anticapitalistes; Canviem Salt; Comissions Obreres (CCOO); Candidatures d’Unitat Popular (CUP); Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) de Llagostera i Salt; Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC); Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC); L’Aurora OM; Moviment d’Esquerres (MES); Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Girona; Procés Constituent (PC); Podem; Súmate; Unió General de Treballadors (UGT) i la Xarxa pels Drets Socials (XDS).

LES FRASES PRINCIPALS DEL MANIFEST

Rebutgem tot intent de dividir les capes populars i mitjanes del país per raó d’origen, llengua o identitat. Som i serem un sol poble
També demanem una mobilització ferma i pacífica contra qualsevol intent de perseguir els organitzadors i impulsors
Fem una crida a la participació massiva per desbloquejar la negativa de l’Estat i del PP a l’exercici legítim i democràtic del dret a votar