POLÍTICA
BARCELONA - 22 setembre 2016 2.00 h

Rabell s'obre a facilitar els comptes pel context polític

 Catalunya Sí que es Pot inicia el diàleg amb el govern amb el no com a punt de partida

 El cap del grup parlamentari no descarta un gir en positiu si la situació política espanyola hi obliga

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) no descarta facilitar l'aprovació del pressupost del govern per al 2017 si s'hi veu abocada per la situació política espanyola i catalana. Així es pot interpretar la reflexió que feia ahir el president del grup parlamentari, Lluís Rabell, després d'obrir el diàleg formal amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, tot i deixar clar que la posició de partida està molt allunyada d'un aval als futurs comptes.

A diferència del que va passar amb la proposta frustrada de pressupost per al 2016, aquest cop el govern i CSQP parlaran dels comptes abans que l'executiu els porti al ple del Parlament en un canvi de relacions que tant Rabell com Junqueras valoraven ahir positivament –l'inici del diàleg ha estat sol·licitat per CSQP mateix i el vicepresident avança que el tindran igualment amb tots els grups parlamentaris que ho demanin–. “No volem fer volar coloms, però explorem-ho”, indicava Rabell després de la trobada deixant clar que ara per ara “és molt difícil” un aval del seu grup si el govern de Junts pel Sí no canvia la seva posició respecte de l'impost de successions i no busca fórmules fiscals per augmentar la seva capacitat recaptatòria, per exemple amb la modificació dels trams autonòmics de l'IRPF. Rabell afirma que no demanen a l'executiu un pressupost impossible però li exigiran “que faci tot allò que pot fer”. En tot cas, la decisió de permetre l'aprovació del pressupost arribaria un cop la proposta fos admesa a tràmit per la majoria parlamentària independentista. En aquest sentit, ni CSQP es proposa com a soci ni el govern els espera, tal com admetien tant Rabell com Junqueras. “A nosaltres no se'ns demana que ratifiquem la confiança al president, sinó als seus socis”, deia Rabell en referència a la CUP, el grup amb qui Junqueras deixa clar que vol aprovar els comptes perquè “compartim full de ruta i projecte polític independentista”. Junqueras és qui més explícitament advertia que CSQP és “partit d'oposició i no té previst canviar de posició”. En cas que JxSí i la CUP acordin la tramitació del pressupost, seria en la fase de negociacions de partides per departaments que CSQP estaria disposada a parlar dels comptes.

Com a punt de partida, Junqueras i Rabell es comprometen a fer front comú per denunciar l'estratègia del PP de no fer públic el sostre de dèficit que permetrà a les autonomies, ni la liquidació del 2015 ni els ingressos previstos per al 2017. Pel vicepresident es tracta d'una estratègia per pressionar el PSOE amb vista a la investidura tenint en compte que veta la informació a tots els governs autonòmics. Tots dos alerten de la temptació del govern de Rajoy de tornar a “centrifugar” cap als governs de les comunitats les exigències europees de contenció de dèficit públic.