L'endemà de Junqueras

El líder d'ERC exposa els passos que cal seguir si l'opció sobiranista triomfa en unes plebiscitàries

Un referèndum ha de ratificar la independència i aprovar una constitució

22/10/14 02:00 BARCELONA - J.P
Oriol Junqueras i Marta Rovira, en l'acte de diumenge passat a la plaça Catalunya Foto: ACN / ARXIU.
“Has d'anunciaral món que ets un estat independent i que actuaràs com a tal”

L'endemà és, ara per ara, només una pel·lícula en format documental però un dia serà una realitat i els líders dels partits hauran de passar de la platea a la pantalla i ser, més que mai, actors. Ahir, Oriol Junqueras va explicar el paper que hi voldrà interpretar i el gir que hauria de fer l'argument d'aquesta pel·lícula que uns anomenen El procés i que ben bé es podria dir El dia de la independència.

El president d'ERC va aprofitar els micròfons del programa El món a RAC1 per explicar que allò que és fonamental és que les forces sobiranistes s'imposin en unes eleccions plebiscitàries (que pretén que es convoquin amb urgència) per proclamar de manera immediata la independència de Catalunya, de forma unilateral i sense negociació prèvia. “Has d'anunciar al món que ets un estat independent i que actuaràs com a tal”, va dir Junqueras. El líder republicà descarta trames secundàries, com ara la via de la negociació amb l'Estat per pactar la fórmula d'accedir a la independència. “Som aquí per actuar com un estat independent i no per plantejar cap reforma de la Constitució Espanyola”, va dir.

Amb aquest primer cop d'efecte de la declaració unilateral d'independència Junqueras pretén llançar un doble missatge a la comunitat internacional i al govern de Madrid, que en l'escena política hi ha un nou actor disposat a arribar fins al final.

El següent pas, segons el full de ruta esbossat ahir, és d'una gran complexitat i suposarà establir negociacions amb l'Estat espanyol, d'igual a igual, sobre com s'estableix el repartiment d'actius i passius i com es negocia el deute. “La gent ha de saber que, si seguim com fins ara, un dia vindrà l'Estat i ens exigirà 30.000 euros per ciutadà per eixugar el deute”, va dir Junqueras. El president d'ERC té clar que en un principi Espanya no voldrà entrar en aquest debat però que “al final diran que sí”. Confia també en la intervenció dels mercats internacionals, que, segons va dir, “pressionaran perquè hi hagi un repartiment equitatiu del deute entre Espanya i Catalunya”.

En l'argument d'aquest endemà, Junqueras hi va dibuixar una trama paral·lela, que no té res de secundària. “A la vegada que s'estableix la negociació sobre el deute s'han de crear estructures d'estat i s'ha d'entrar en un procés constituent”. Junqueras no va especificar ni qui, ni en quines circumstàncies, ni amb quin termini s'ha de redactar la futura Constitució de Catalunya, però va donar a entendre que s'haurà de fer amb una certa celeritat a tenor de l'última escena prevista en aquest seu full de ruta.

Tot plegat ha d'acabar amb la convocatòria d'un referèndum en què s'han de posar en consideració del ciutadà dues qüestions: per una banda, la ratificació de la declaració d'independència que haurà fet en el seu dia el Parlament i, per un altre, l'aprovació del projecte de constitució. The End.

Darrera actualització ( Dimecres, 22 d'octubre del 2014 02:00 )