POLÍTICA
Barcelona - 22 octubre 2015 2.00 h

La CUP accepta Forcadell i la mesa que proposa JxSí

 El partit també dóna per bona la distribució de l'hemicicle plantejada per CDC i ERC

 Diu que les negociacions de la investidura podrien anar més ràpid però no vol entrar en qui ha d'anar al lloc de Mas

DAVID BRUGUÉ

Les negociacions entre la CUP i Junts pel Sí comencen a donar fruits. El grup rupturista va anunciar ahir que accepta la proposta de distribució de la mesa que ha fet Junts pel Sí, i també la distribució dels escons a l'hemicicle. Això significa, doncs, que Carme Forcadell serà la presidenta del Parlament, que els vicepresidents seran Lluís Corominas i José María Espejo-Saavedra i que les quatre secretaries correspondran a Anna Simó, Ramona Barrufet, David Pérez i Joan Josep Nuet. És a dir: quatre representants de Junts pel Sí, un de Ciutadans, un del PSC i un de Catalunya Sí que es Pot. El portaveu de la CUP, Albert Botran, va justificar la decisió argumentant que al seu grup no els correspon un representant a la mesa pels resultats que va obtenir el 27-S –10 diputats– i que el que els interessava era que hi hagués majoria independentista. Una majoria que està garantida amb els quatre representants de Junts pel Sí i, per tant, no cal el representant de la CUP. La formació només s'hauria plantejat reclamar el representant, va dir Botran, si d'això en depengués la majoria sobiranista. Per què assegurar-se que les tesis independentistes hi tenen més representació? Perquè la CUP tem que, si no hagués estat així, els partits contraris al sobiranisme podrien haver bloquejat les iniciatives rupturistes que es puguin emprendre des del Parlament.

El grup veu amb molt bons ulls que Forcadell presideixi la cambra catalana, perquè és una independentista que és independent, prové de la mobilització popular i suposa que una dona ocupi el càrrec.

També dóna per bona la distribució de l'hemicicle que ha proposat Junts pel Sí, que bàsicament preveu que els escons, en lloc de distribuir-se de manera vertical com és tradicional, ho facin de baix a dalt.

Pel que fa a les negociacions amb Junts pel Sí per assegurar la investidura, el grup es remet, de nou, a la discreció. Botran va reconèixer que el ritme podria ser més ràpid sobretot si hi ha acord en dues qüestions. D'una banda, el pla de xoc contra la pobresa que permeti que ja aquest hivern no hi hagi persones sense sostre i que s'activin mecanismes d'urgència. De l'altra, que es consensuï un missatge rupturista des del Parlament abans de les eleccions espanyoles. La CUP tem que en el debat espanyol es facin oferiments i es vulguin obrir vies de negociació i és del parer que, abans que això passi, cal una posició clara de la cambra catalana. Pel que fa al suport o no a Artur Mas, va remetre's a la posició ja plantejada fa temps a Junts pel Sí: la CUP no vol Mas i els correspon a ells valorar qui és el seu candidat.

Designació de tasques

El grup parlamentari de la CUP es va fer ahir una fotografia de família a les escales del Parlament durant la qual van donar a conèixer la distribució interna de tasques. Així, el president serà el cap de llista, Antonio Baños, mentre que Anna Gabriel exercirà de portaveu i Benet Salellas de portaveu adjunt. Botran serà el portaveu pel que fa a comunicació. Segons van explicar ahir, la distribució de tasques s'ubica en una legislatura excepcional de ruptura i per això s'han establert fins a vint àrees. A banda de les que poden correspondre a una concepció més clàssica –empresa, educació, cultura, benestar o territori– se n'han creat de noves: ruptura democràtica, pla de xoc, procés constituent, construcció nacional i recuperació i desenvolupament de sobiranies.

LES FRASES

Estem d'acord que Forcadell sigui presidenta perquè és independentista, ve de la mobilització popular i és dona
A la mesa cal una majoria sobiranista perquè hi haurà propostes rupturistes
Albert Botran
PORTAVEU DE LA CUP

Protesta de l'oposició per la distribució de l'hemicicle

Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que Es Pot van presentar ahir al registre del Parlament un escrit per demanar que es respecti la “pluralitat i la proporcionalitat” en la distribució d'escons a l'hemicicle i no s'accepti la proposta de Junts pel Sí, que vol ocupar les dues parts davanteres de la bancada i la resta de formacions al seu darrere –històricament els grups han estat distribuïts a banda i banda del passadís–. Segons aquests partits, JxSí no vol respectar la “representativitat” del nou escenari català. “Volen falsejar la realitat i que no es visualitzi la pluralitat sorgida després de les eleccions”, va subratllar el portaveu de C's, Carlos Carrizosa, mentre que el representant de Sí que Es Pot, Joan Coscubiela, va advertir que, si el plantejament de JxSí tira endavant, “s'estaria fent la primera cacicada” de la legislatura i generant una “foto falsa” sobre la configuració de la política catalana. Per la seva banda, la portaveu socialista, Eva Granados, es va sumar a aquestes crítiques i va reclamar un “respecte pulcre” a la pluralitat.

C's, el PSC, Catalunya Sí que Es Pot i també el PP havien signat aquesta setmana un acord a favor de la pluralitat que s'havia de traslladar a tots els òrgans de la cambra catalana. Els partits van pactar que anirien presentant iniciatives, però ahir el PP es va desmarcar de la primera. El portaveu de l'organització. Enric Millo, va justificar aquest pas enrere perquè vol esperar a la reunió que hi ha avui entre tots els grups parlamentaris i intentar arribar a una entesa. Si no és així, el PP ja ha anunciat que se sumaria a la proposta de la resta de partits.