POLÍTICA
MADRID - 22 octubre 2016 2.00 h

L'Estat avisa que la decisió sobre els toros s'ha d'acatar

 La vicepresidenta carrega contra la intenció de l'executiu català d'esquivar la sentència del TC i evitar el retorn de les curses

 Rull incideix en el fet que ni tan sols els amos de la Monumental ho volen

MONTSE OLIVA - MADRID

L'executiu de Mariano Rajoy alertava ahir la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona que les sentències s'han d'acatar i s'han de complir. “S'han d'acceptar les regles del joc”, etzibava ahir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, responent a l'anunci fet per les institucions catalanes de garantir que, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional, els toros no tornaran a Catalunya. La número dos de La Moncloa reprovava, doncs, el que s'interpreta com una actitud de desobediència de les administracions adduint que és un mal exemple: “Si diguéssim als ciutadans que només han de complir les sentències quan els donen la raó s'incomplirien totes”, argumentava.

La decisió que dijous va prendre aquest òrgan judicial d'aixecar el vet a les curses ha generat una gran satisfacció en el govern i en les files del PP. De fet, va ser aquest partit, a través del grup del Senat, el que el 2010 va presentar recurs d'inconstitucionalitat contra la prohibició que acabava de decretar el Parlament. Ara, però, el TC al·lega que la cambra catalana va envair competències estatals en matèria de cultura i això és el que va voler destacar, per damunt de tot, l'executiu espanyol. “Qualsevol decisió sobre prohibir o no, només pot ser adoptada” en l'àmbit estatal, incidia. Perquè, segons la resolució del TC –que va rebre tres vots en contra–, la cambra catalana es va extralimitar quan va fixar el vet, perquè la tauromàquia és una manifestació “d'arrelada tradició cultural” que l'executiu espanyol ha de poder protegir arreu de l'Estat.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, assegurava que l'anul·lació del TC és un “avís per a navegants”, argumentant que el Parlament no té cap dret a prohibir els toros. El dirigent de l'executiu de Rajoy va insistir en la tesi que en el seu dia esgrimia el PP per presentar el recurs incidint en el fet que la prohibició no tenia res a veure amb la protecció dels animals, sinó que el que es pretenia era eliminar una qüestió “molesta” com és “la identificació dels toros amb el que és espanyol”.

Evitar-ne el reton

En tot cas, també des de l'executiu català el conseller de Territori, Josep Rull, reiterava el que ja va anunciar el dia abans: que es farà tot el possible per evitar el retorn dels toros, i esgrimia, entre altres raons, l'argument que a hores d'ara la ciutadania “no els vol” i que hi ha una majoria al Parlament cada cop més àmplia que també n'és contrària. El dirigent de Junts pel Sí hi afegia que ni tan sols ho desitgen els propietaris de la plaça de toros Monumental de Barcelona, adduint que els resulten molt més rendibles els espectacles vinculats al circ o als concerts. A banda que també recordava que a Barcelona hi ha una ordenança municipal “que pot fer extraordinàriament difícil, complicat i tortuós que es tornin a fer curses de braus”.

LA FRASE

S'han d'acatar les sentències quan et donen la raó i quan no te la donen
Soraya S. de Santamaría
VICEP. DEL GOVERN ESPANYOL