POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 22 octubre 2016 2.00 h

Valònia veta el tractat de lliure comerç UE-Canadà

 El govern regional belga rebutja el CETA després de negociar amb Ottawa

 “Quan vam pactar amb el Vietnam, ningú va dir res i, quan ho fem amb una dictadura, tothom protesta!”, ironitza Juncker

ALBERT SEGURA - BRUSSEL·LES

Els valons fan el flamenc. El govern regional de Valònia, el deprimit sud francòfon de Bèlgica, manté el seu vet al tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (el CETA, per la seva sigla en anglès). La regió, de només tres milions d'habitants però amb poders per vetar tractats internacionals, fins i tot ha arribat a negociar directament amb la ministra de Comerç canadenca, Chrystia Freeland, que ahir va donar per mortes les converses.

El bloqueig va impedir als líders dels Vint-i-vuit, reunits a Brussel·les, ratificar l'acord, que en teoria s'ha de signar dijous que ve. “És una oportunitat perduda, estic molt decebuda”, va lamentar Freeland.

El principal escull és el tribunal d'arbitratge que preveu el tractat, un mecanisme per resoldre les disputes entre els inversors i els estats, i que, segons l'esquerra i les ONG, no té prou garanties jurídiques. Al president való, el socialista Paul Magnette, també el preocupen les conseqüències per a l'agricultura o els serveis públics.

Manifestació

I, per cert, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, li dóna suport: ha participat en la manifestació durant la cimera de Brussel·les per denunciar que el CETA, com el TTIP, “s'ha negociat d'esquena a la ciutadania, i amenaça drets bàsics, socials, ambientals i laborals”, i “posa en risc el valor de les pimes i del comerç local”.

Però a Jean-Claude Juncker se li acaba la paciència: “Quan vam pactar amb el Vietnam, que és conegut pel fet de respectar els drets democràtics, ningú no va obrir la boca i ara que ho fem amb el Canadà, que tothom sap que és una dictadura, tothom protesta!”, va ironitzar el president de la Comissió Europea.

Pressió a Valònia

Juncker confia que “hi haurà un acord en els pròxims dies” per poder signar dijous vinent el tractat, en què es preveu eliminar el 99% dels aranzels al comerç entre els dos blocs. La pressió per a Valònia, ara que fins i tot Romania ha retirat el seu vet a canvi d'una liberalització de visats, és enorme. “Està en joc la credibilitat d'Europa”, pressiona també el president del Consell, Donald Tusk.

Les negociacions del ‘Brexit', en francès

La UE vol que les negociacions del Brexit es facin en francès. El negociador en cap de Brussel·les, l'exministre d'Afers Estrangers francès i exeurocomissari Michel Barnier, ha demanat que totes les reunions amb Londres i els documents sobre el divorci es facin en la seva llengua materna, segons Reuters. Legalment, el francès, com l'alemany, és una llengua oficial de treball, però a la pràctica la lingua franca de les institucions europees és l'anglès, especialment després de les ampliacions de la UE a l'est d'Europa. La premier britànica, Theresa May, s'hi nega: “Negociarem de la forma que ens garanteixi aconseguir el millor acord per al Regne Unit”, va assegurar ahir. May pretén poder “controlar la immigració, però alhora comerciar lliurement béns i serveis amb Europa”, tot i que els seus (encara) homòlegs l'adverteixen que s'oblidi del mercat comú si no accepta mantenir la lliure circulació de treballadors comunitaris.