EDUCACIÓ
BARCELONA - 23 març 2017 0.00 h

L'estand de l'exèrcit enrareix el Saló de l'Ensenyament

 Desenes de persones protesten contra la presència dels militars a la fira, tot i les resolucions en contra del Parlament i l'Ajuntament

 El govern reforça el paper de l'orientació en el certamen

RAÜL GARCIA I ARANZUEQUE - BARCELONA

Les protestes contra la presència de l'exèrcit espanyol van marcar ahir el primer dia del Saló de l'Ensenyament, que es farà fins diumenge, i que va ser inaugurat per la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Tot i les resolucions aprovades l'any passat pel Parlament de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona contra la presència militar en el certamen, l'estand de l'exèrcit no només es manté, sinó que aquest any té el triple d'espai que en l'edició anterior sense que ho hagin impedit ni la presidenta del consell general de la Fira, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; ni el vicepresident primer, el conseller Baiget.

La presència dels militars al saló va provocar la protesta de desenes de persones, que es van manifestar pels passadissos de la fira amb crits com “fora l'exèrcit del saló” i lemes que criticaven l'augment de la despesa militar. La comitiva va arribar fins a l'estand de les forces armades, on van precintar, de forma simbòlica, l'espai dels uniformats per “descontaminar-lo” i van lliurar la resolució del Parlament a un oficial. “La inoperància de les institucions ha permès que l'exèrcit sigui present al saló i, a sobre, amb el triple d'espai”, criticaven.

El coronel delegat de Defensa a Catalunya, Luis Castora, va justificar la presència ampliada dels militars a la fira perquè durant l'edició passada van passar per l'estand més de 7.000 joves a demanar informació, cosa que els va portar a demanar més espai a l'organització. A més, aquest any han posat més personal per atendre el públic.

El conseller Baiget va assegurar que el govern va fer, en el seu moment, la petició perquè l'exèrcit no participés aquest any en el certamen, però va demanar deixar de banda aquesta polèmica i centrar-se en la resta de l'oferta. Tant Baiget com Ruiz van destacar la importància de l'orientació als estudiants per garantir l'èxit en l'accés als estudis superiors. “L'any passat vam tenir més de 500 alumnes que van venir a demanar orientació als despatxos d'atenció individualitzada per saber com afrontar els seus estudis postobligatoris i és aquí on hem posat la incidència més important”, va explicar la consellera d'Ensenyament.

En l'edició d'enguany, el govern ha reforçat el paper de l'assessorament amb un recorregut d'orientació recomanat i 35 xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris. Per a l'educació superior s'ha posat en marxa el web Canal Universitats (universitats.gencat.cat), que ofereix el llistat de tots els estudis universitaris que es podran cursar a Catalunya el curs 2017-2018.

La Formació Professional, que els últims anys ha recuperat terreny al batxillerat, té una presència destacada a la fira, així com la ciència, que compta amb un espai propi, l'Espai Ciència, on les universitats i els centres d'investigació atrauen l'atenció dels joves, nois i noies a parts iguals, amb els seus experiments. Aquest és el cas del generador Van der Graff, que després de carregar d'electricitat estàtica una Ampolla de Leiden, transmet una petita descàrrega a un grup d'estudiants agafats de la mà. “Més enllà de fomentar les vocacions científiques, volem estimular l'esperit crític amb independència de la carrera que es faci”, explica Laura Rubio, directora de Comunicació i Divulgació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. “La ciència és una manera de pensar i viure el món” conclou.

LES XIFRES

190
expositors
mostraran la seva oferta durant els cinc dies que dura el Saló de l'Ensenyament.
500
estudiants
van demanar l'any passat orientació als despatxos d'atenció individualitzada del Saló.

Congrés sobre les noves tecnologies en l'educació

El Palau de Congressos de Fira Barcelona acull entre ahir i avui el congrés ITworldEdu, una trobada que aplega professionals i experts en l'àmbit de les tecnologies de l'educació en l'educació.