Política
Barcelona - 23 març 2018 2.00 h

La CUP diu prou, trenca les aliances i passa a l’oposició

Riera etziba a JxCat i ERC que els anticapitalistes no poden assumir un programa autonomista i els convida a rescatar Puigdemont

Anuncien col·laboració per lluitar contra la repressió de l’Estat

Emma Ansola - Barcelona

“Donem per acabat el cicle del procés i les aliances que hem construït i passem modestament a l’oposició.” D’aquesta manera el diputat de la CUP, Carles Riera, anunciava ahir el trencament del bloc independentista. Els anticapitalistes consideren que Junts per Catalunya ha tibat massa la corda forçant un ple per investir un president amb un programa totalment autonomista i ahir va dir prou a “més reculades independentistes”. Riera va repartir la crítica a dues bandes, durament a l’Estat i també a JxCat i ERC. Als primers va acusar-los de tenir “una naturalesa repressiva i franquista”. “Demofòbic” i “corrupte” van ser termes utilitzats per Riera per qualificar un Estat espanyol del qual també albira la fi. “En les seves intencions hi ha la seva derrota”, va manifestar Riera.

Però també va ser molt contundent contra Junts per Catalunya i ERC per polítiques passades i també presents. Va recriminar-los les seves pròpies polítiques repressives contra el col·lectiu que va intentar assaltar el Parlament el 2011 durant “el ple de les retallades” i va dir “prou” a més “fulls de ruta confusos i estructures abstractes”. Ahir la CUP, amb l’anunci del trencament, aprofitava per expulsar totes les queixes. “Encadenem tres mesos de lluites partidistes, han deixat sense resposta no només la gent que va defensar l’1-O, sinó també la majoria que el 21-D va votar a favor de la república”, va acusar els seus ja exsocis. Només va haver-hi una oferta de col·laboració de la CUP als que fins ara formaven part del bloc independentista: la lluita contra les polítiques repressives de l’Estat espanyol des de tots els fronts. Uns suports que podrien ampliar-se sempre que tornés a l’escena política Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat. Contràriament a això, la CUP ja va avançar el seu nou full de ruta: “Combatrem l’Estat i la seva dictadura, i també l’autonomisme humilment des de quatre escons.” Els anticapitalistes, a més, es feien seva “la república real emergida el 3 d’octubre” i es preparen per a un temps de “mobilització al carrer, unilateralitat, sobirania i desobediència”, va anunciar.

Amb aquest discurs, la CUP segellava el que havia estat un matí de votacions al territori i reunions amb JxCat i ERC amb ofertes d’última hora com la presentació d’una qüestió de confiança al cap d’un mes, mesura que va acabar enutjant la formació anticapitalista. Finalment, una trobada interna d’una hora i mitja del consell polític i el grup d’acció parlamentària va expressar el no de la militància cupaire. Un no que, segons fonts de la formació, havia estat majoritari en la majoria d’assembles territorials.

Mitja hora abans del ple, un comunicat justificava que mantenien l’abstenció. “No podem condicionar la nostra acció política a l’actuació repressiva de l’Estat.” L’anunci avançava la notícia de la jornada, la candidatura de Turull en aquesta primera sessió resultaria fallida.

En el comunicat recordaven que des del primer moment van apostar per “l’embat” amb un programa de govern que fos “valent” i “continués el mandat de l’1-O”, uns condicionants que no han trobat en el programa de JxCat i ERC. “No avança en la construcció de mesures republicanes ni socials que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars”, advertien ahir. “No podem permetre que es faci política a cop de citació del jutge Llarena”, sentenciava la CUP en el comunicat. Hores després, Riera també es referia al magistrat com el “petit Bonaparte del Suprem”. La CUP alertava que la decisió de convocar aquest ple l’havien pres de manera unilateral JxCat i ERC. Als primers, a més, els acusava de tibar massa la corda forçant un ple aprofitant l’obertura de l’ordre de processament i la revisió de les mesures cautelars per a sis diputats de la cambra. Una corda que ahir es va trencar.

LES FRASES

Donem per acabat el cicle del procés i les aliances que hem construït, i passem humilment a l’oposició
Combatrem l’Estat, la dictadura, l’autonomisme i iniciem la república real del 3 octubre
Carles Riera
diputat de la cup

Política
Barcelona - 23 març 2018 2.00 h

JxCat retreu a la CUP manca de generositat

ERC defensa una nova etapa d’eixamplament de la massa social sobiranista per “completar la construcció republicana”

Emili Bella - Barcelona

Junts per Catalunya continuarà treballant per fer possible que la CUP permeti la investidura de Jordi Turull durant la segona volta de demà al Parlament, però va retreure als anticapitalistes les seves abstencions. “La importància del moment demanava una lectura generosa que hauria estat vital per fer front als qui ens voldrien petits, però tenim hores per construir”, va observar el portaveu del grup, Eduard Pujol.

Malgrat que JxCat i ERC van votar en el mateix sentit, en suport de la candidatura de Jordi Turull, els discursos dels dos grups van evidenciar els camins divergents que volen recórrer. Els primers, per defensar aferrissadament l’1-O i les seves conseqüències; els segons, concentrant les forces en l’eixamplament del sobiranisme. JxCat va reservar la bandera abrandada de la reivindicació del referèndum per a la intervenció de Pujol: “No oblidarem el dia que vam ser més dignes. Som l’1 d’octubre. La dignitat que avui representa Jordi Turull és la dignitat de l’1-O. Protegirem tots els valors de l’1-O.”

L’encarregat de defensar la posició d’ERC no va ser Marta Rovira, que avui té hora al Tribunal Suprem, sinó el portaveu del partit, Sergi Sabrià, que va instar a formar un govern per foragitar el 155, va abominar un retorn al “bucle electoral” i va advocar per ampliar la base sobiranista: “Només podem transformar la realitat si sumem, una suma mes gran. Hem d’anar més enllà del driblatge en curt i els cops de volant, hem de posar les llums llargues, per sumar. Aquesta acumulació de força democràtica exigeix fermesa i intel·ligència col·lectiva.”

Sabrià va presentar el debat d’investidura d’ahir com “una victòria de l’1 d’octubre i del 21 de desembre [les eleccions]” i va saludar l’obertura d’un període “que ha de completar la construcció republicana”. “Som aquí per recuperar l’autogovern de Catalunya que Madrid ha usurpat de manera barroera”, va afegir-hi.

Tant Pujol com Sabrià van constatar el retrocés democràtic a l’Estat. “No volem viure en un país que pega a la gent només perquè vol votar. Volent fer callar Catalunya han destrossat el seu propi Estat i les seves institucions”, va denunciar el portaveu de JxCat. El seu homòleg d’ERC va interpel·lar els demòcrates davant la involució reflectida en episodis com el d’Arco, el de Valtònyc, el dels titellaires, la llei Mordassa, El Jueves, la repressió policial a Múrcia... “Qui serà el següent? Un cop han perdut la vergonya, quins drets civils democràtics tenim garantits? Cap”, va resoldre.