POLÍTICA
BARCELONA - 23 maig 2016 2.00 h

La CUP tensa l'acord

 El màxim òrgan de decisió de la CUP qüestiona l'entesa amb JxSí si no permet avançar cap a la “ruptura democràtica” i avala les retallades

 Defensa “deslliurar-se” del pacte en cas que no es desplegui la declaració del 9-N

REDACCIÓ - BARCELONA

La CUP posa a prova les costures de l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí. L'assemblea nacional de la formació anticapitalista va aprovar ahir a Esparreguera una esmena que posa en qüestió l'acord i advoca per “deslliurar-se'n” si no permet avançar cap a la “ruptura” democràtica i avala les retallades als serveis públics.

La CUP aposta per un referèndum unilateral abans del febrer vinent

Veient la imminent aprovació per part del govern del projecte del pressupost, la CUP marcava perfil, intentava afegir pressió al govern de Carles Puigdemont i es refermava en la condicionalitat del suport parlamentari a JxSí, a qui acusa de deixar en “paper mullat” l'acord del 9-N. La formació considera que ha d'ampliar la base social de l'independentisme per l'esquerra i que, perquè així sigui, “ha de tenir les mans lliures per fer oposició dura al govern” en la mesura en què no promogui la ruptura democràtica i perpetuï les polítiques d'austeritat des de l'autonomia.

El secretariat de la CUP va rebutjar que això trenqui el pacte però Xevi Generó va constatar que calen passos clars cap a la ruptura i que es desplegui la declaració del 9-N. Quan està encara per determinar com aplicarà el grup parlamentari el mandat per l'assemblea, fonts de JxSí feien una crida a la “tranquil·litat”. La CUP insistia, per tant, que el suport extern a l'executiu no està garantit pel simple fet d'haver signat l'acord d'estabilitat, com sostenen que ha plantejat CDC, sinó condicionat al compliment dels compromisos assumits des de l'inici de la legislatura en la declaració de ruptura.

L'esmena, aprovada per 251 vots a favor, 184 en contra i 12 abstencions, també compromet la CUP a no avalar un pressupost que no plantegi “la desobediència clara i frontal amb relació a les imposicions de l'Estat espanyol”, com considera que ho són els objectius de dèficit, la suspensió de lleis catalanes per part del Tribunal Constitucional i els problemes de recaptació d'ingressos que comporta per a alguns impostos; així com el deute i el pagament dels interessos corresponents. També descarta l'aval a uns comptes que no “es plantegin la revisió” de les “privatitzacions i les retallades dels darrers anys”.

La CUP interpretava l'aprovació de l'esmena, presentada per l'assemblea local de Sant Pere de Riudebitlles, com una reafirmació en la feina del grup parlamentari anticapitalista fins ara. “Ha posat sobre la taula propostes per arribar a la independència, per arribar a la ruptura democràtica, amb l'Estat espanyol, per implementar un pla de xoc social necessari per a les classes populars, per fer un procés constituent de base i popular real, participatiu”, va remarcar Generó, que també va instar JxSí a “posar-se les piles” i aplicar la declaració del
9-N.L'assemblea cupaire considera que Junts pel Sí ha entès la declaració d'inici de la ruptura, amb el seu annex, com una “concessió emmarcada en l'estratègia de cedir” a canvi de mantenir Artur Mas com a president.

Els anticapitalistes deploren que l'acord que va permetre investir Puigdemont president i sobre el qual es basa l'estabilitat del govern és inconcret, ja que “no defineix quins són els elements polítics sobre els quals es basa” aquesta estabilitat. Així, qualifiquen el pacte de “presó que encotilla” el projecte rupturista de la CUP, li limita la capacitat d'iniciativa i fins i tot li ha fet donar suport a iniciatives contràries al seu programa polític. En aquest sentit, els cupaires es veuen a la pràctica com a socis d'un govern que no materialitza passos irreversibles cap a la ruptura amb l'Estat i que duu a terme polítiques pròpies d'un projecte socioliberal i privatitzador.

Per defugir un full de ruta “abstracte”, la CUP advoca per “portar l'autonomia al límit” amb un referèndum unilateral sobre la independència que s'hauria de celebrar, segons els seus càlculs, com a màxim el gener del 2017. En cap cas la CUP donarà suport a la celebració d'unes noves eleccions autonòmiques que dilatin el procés.

EL TEXT DE L'ESMENA

El procés es troba atrapat entre les pantalles d'un procés que sembla que no hagi de culminar mai, l'anomenat processisme
A la pràctica,
l'acord d'estabilitat
ha esdevingut una presó que encotilla
el projecte rupturista
i anticapitalista de
la CUP
Junts pel Sí no ha
fet cap esforç pràctic i concret per aplicar la declaració del 9-N. [...] No sembla haver-hi cap voluntat real
de ruptura