POLITICA
MADRID - 23 abril 2016 2.00 h

Rajoy torna al TC després de la cita amb Puigdemont

 El Consell de Ministres impugna tres lleis tot i anunciar que s'estudiaria reduir el nombre de litigis

 Els recursos van acompanyats de suspensió

 Munté avisa que aquesta actitud reforça el full de ruta

MONTSE OLIVA - MADRID

No havien passat ni quaranta-vuit hores de la reunió entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont que el president espanyol va estampar ahir la seva firma en tres recursos al Tribunal Constitucional (TC) de normes aprovades pel Parlament. Així, tot i que el president espanyol en funcions es va comprometre a estudiar la possibilitat de reduir l'elevat nombre de litigis entre l'Estat i la Generalitat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá –després de reiterar que el govern català ha presentat més recursos al TC que l'Estat, que a hores d'ara ja en té trenta–, justificava les noves impugnacions subratllant que els terminis s'esgotaven i no hi havia hagut un acord previ entre les dues institucions per aturar-ho. En aquesta ocasió es tracta de la llei que grava els pisos buits, una segona relacionada amb l'organització dels governs locals i la darrera és la de la igualtat efectiva entre homes i dones.

I, en tots els casos, l'executiu espanyol reclama que els preceptes impugnats se suspenguin automàticament, de manera cautelar, malgrat que Puigdemont va sol·licitar a Rajoy que procurés no abusar d'aquesta prerrogativa, si més no en lleis de caràcter més social.

Pel que fa a la llei que afecta els habitatges, l'objectiu de la Generalitat és incentivar l'ús social, promovent-ne l'ocupació especialment pels col·lectius més vulnerables. Per aconseguir aquest moviment dins el mercat immobiliari, la norma –aprovada el 16 de febrer– grava els pisos buits amb la intenció d'utilitzar els diners per a la compra d'habitatge social.

Segons va informar la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, fins a l'abril ja havia recaptat més d'onze milions d'euros –quan la previsió inicial era de vuit milions–, pagats per gairebé dues-centes entitats financeres i societats immobiliàries. La intenció és poder fer operacions de compra en un total de 72 municipis d'arreu de Catalunya. Però a partir del moment que el TC admeti a tràmit la impugnació, aquesta taxa quedarà aturada. El govern de Rajoy, si més no, ho justificava adduint que aquest impost ja l'aplica l'Estat a través de l'IBI i, per tant, s'assenyala que la taxa catalana envaeix competències estatals i suposa una doble imposició per als afectats.

Pel que fa a la llei d'igualtat entre homes i dones, també es considera que, en alguns punts concrets, es vulneren competències espanyoles en matèria de legislació laboral.

Finalment, en el tercer dels recursos aprovats ahir s'impugna un article de la llei que simplifica l'activitat administrativa de la Generalitat i dels ajuntaments, impulsa l'activitat econòmica pel fet que es pretén regular i dota de personalitat jurídica els ens territorials inferiors al municipal.

Pobresa energètica

Catalá, que ahir va comparèixer en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, va subratllar també que la llei catalana de pobresa energètica i contra els desnonaments a hores d'ara està en fase de negociació als òrgans bilaterals entre l'Estat i la Generalitat per determinar si és possible que, finalment, s'eviti la seva impugnació. “Encara no estem en el moment final, cal seguir treballant”, va reblar el portaveu popular.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va replicar ahir amb contundència la nova ofensiva judicial de l'executiu en funcions subratllant que, després que Puigdemont reclamés a Rajoy “més política i menys tribunals”, la resposta ha estat “més tribunals i menys política”. “Si amb això volien fer-nos arribar un missatge, està perfectament rebut.”

I hi afegia que tot plegat reforça “l'escepticisme” del seu executiu cap a l'Estat i la necessitat de tirar endavant el full de ruta. La portaveu del govern va precisar, però, que les actuacions d'ahir no invaliden la reunió que dijous vinent tindran els vicepresidents Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría per començar a discutir les més de quaranta reivindicacions que Puigdemont va deixar sobre la taula de Rajoy.

LES FRASES

L'impacte dels continguts de les lleis impugnades justifica la mesura cautelar de la suspensió
Rafael Catalá
MINISTRE DE JUSTÍCIA EN FUNCIONS
Això reforça
el nostre escepticisme però també el nostre ferm compromís de tirar endavant
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN