POLÍTICA
BARCELONA - 23 maig 2016 2.00 h

Mas tanca la llista de CDC i fitxa Calçada per al Senat

 Convergència referma que la refundació no enterrarà l'herència de les sigles

 Homs fa una crida perquè la mobilització de les bases en el congrés afavoreixi els resultats del partit el 26-J

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

“Farem una campanya més convergent que mai”, va proclamar ahir el candidat de CDC al 26-J, Francesc Homs. L'endemà que un 67% de la militància decidís la creació d'un nou partit, el consell nacional de Convergència es conjurava perquè el procés de metamorfosi no trenqui amb les velles sigles. “Aquí no s'enterra res, no volem enterrar res del que és bo, volem fer renéixer un nou projecte que connecti amb la gent de base d'aquest país”, va sentenciar Artur Mas. En les llistes de continuïtat per al 26-J, que el màxim òrgan entre congressos va ratificar, hi ha dues novetats: el president del partit tancarà simbòlicament la candidatura per Barcelona i el periodista Miquel Calçada serà el cap de llista dels convergents al Senat.

Calçada, tanmateix, no ho tindrà fàcil per entrar a la cambra alta. El seu predecessor de Democràcia i Llibertat el 20-D, Miquel Àngel Escobar, ara delegat de l'executiu a Barcelona, ja no ho va aconseguir, i la praxi electoral habitual fa que només els dos partits més votats a cada circumscripció obtinguin senador. “Serà un honor i un privilegi poder servir el nostre govern”, va declarar a través de Twitter.

Més simbolismes. La rival d'Homs a les primàries, Sílvia Requena, pròxima a Germà Gordó, figurarà en el penúltim lloc de la candidatura i ha iniciat la pugna interna en un intent d'aglutinar el vot crític per al congrés del 8 de juliol i les primàries del 23.

Un terç de les bases es va decantar dissabte per una simple renovació de CDC. Per això la cúpula preveu una muda de pell sense sotracs. La reducció de les sigles a la mínima expressió, segons fonts del partit, es concretaria en un consell nacional, de manera que la cita del juliol se centraria en la fundació de la nova organització. CDC ha encarat el superdissabte i la campanya del 26-J com a exercicis de reafirmació interna després del pas al costat de Mas a la presidència de la Generalitat i de mesos de males notícies electorals, una espiral negra que va partir de la confessió de Jordi Pujol, redoblada per la implicació de l'exsecretari general Oriol Pujol en el cas de les ITV, que va empènyer el partit a una catarsi forçosa de gestió complexa. L'“orgull convergent” ha reaparegut ara en les proclames i els missatges. Mas va reivindicar que la de CDC és “una història d'èxit” i va donar valor al paper del partit en la creació del model d'estat del benestar català, en la modernització de l'economia i en una societat basada en la igualtat d'oportunitats i no en la política del “subsidi”.

Fets per Catalunya és el lema amb què l'equip d'Homs intenta capgirar la inoportunitat dels comicis (enmig del procés congressual) i transformar la implicació de les bases en la refundació en un impuls també electoral. “Farem un magnífic resultat”, es va mostrar convençut.

LA FRASE

Tenim un encàrrec, tirar endavant una nova força política.
No és un divorci o una separació radical

Artur Mas
PRESIDENT DE CDC