POLÍTICA
BARCELONA - 23 maig 2017 0.00 h

Catalunya en Comú, el nom del nou partit d'Ada Colau

 Un 53,7% de les bases dels comuns s'inclinen per aquesta opció, que exclou la denominació de Podem

 En un termini de quinze dies, en decidiran la sigla i la imatge corporativa

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Des de l'inici del procés de creació del nou partit dels comuns, hi havia l'interrogant de com s'acabaria anomenant la nova formació impulsada per Ada Colau. Aquesta incògnita va tenir un afegitó de sal i pebre en el moment en què la direcció de Podem va optar per no entrar en aquest nou espai polític. Finalment, va arribar l'hora que la militància triés entre dues possibilitats de nom, i Catalunya en Comú ha estat la més votada. Un 53,4% de les 3.467 persones que van participar en la votació per decidir el nom es van decantar per aquesta opció.

“El nom triat porta inserits la marca i el renom d'una confluència guanyadora, la de Barcelona en Comú. I en comú apel·la a la voluntat d'una nova manera de fer política i al vector municipalista”, va defensar la portaveu i coordinadora de comunicació dels comuns, Elisenda Alamany. Quan se li va preguntar quina serà la sigla del nou partit –Catalunya en Comú donaria com a resultat CEC–, Alamany va assegurar que dedicaran els pròxims dies a estudiar per quin acrònim i quina imatge corporativa es decanten. Dit d'una altra manera, estudiaran quina sigla faran servir per evitar aquesta fórmula poc apropiada per a un nou partit. D'aquí a un parell de setmanes, esperen tenir-ho a punt.

La segona opció de nom, En Comú Podem, va acabar obtenint un 46,3% dels suports. El fet que aquesta opció hagi acabat descartada evita un hipotètic conflicte amb la direcció de Podem, que no veia amb bons ulls que, sense estar dins del nou partit, utilitzessin el seu nom. “El nom d'En Comú Podem hauria pogut generar confusió; aquesta tria beneficia tothom”, va assenyalar Albano-Dante Fachin, el seu secretari general. Els comuns van valorar com a “històrica” la participació de les bases per triar nom.

En un moment en què el referèndum torna a agafar la forma d'un clam unànime, els comuns van refermar el seu compromís “amb qualsevol mobilització en favor del dret a decidir”, amb una consulta que sigui efectiva. I va avisar que la transversalitat mateixa al voltant del referèndum demana una actuació política “transparent”.

LA FRASE

Serem en qualsevol mobilització en favor del dret a decidir; som centrals en aquesta qüestió
Elisenda Alamany
PORTAVEU DE CATALUNYA EN COMÚ

Podem planteja a la militància la via unilateral

Podem Catalunya plantejarà a la militància la possibilitat de donar suport a un referèndum unilateral. Aquest és un dels tres escenaris possibles que Podem posarà damunt la taula perquè les bases –uns 40.000 inscrits– decideixin. Segons el secretari general dels morats a Catalunya, Albano-Dante Fachin, sovint s'ha acusat el seu espai polític de ser “ambigu” en aquesta qüestió, sobretot si l'Estat no acaba autoritzant el referèndum. “Amb vista a un escenari que pot esdevenir real, hem de donar una resposta clara. Com? Donant veu a la nostra gent”, va refermar. Les tres possibilitats que debatran són: desentendre's de “qualsevol convocatòria sense acord amb el govern del PP”; “participar” en una consulta, entenent que ja no seria un referèndum, sinó una mera mobilització popular (una mena de 9-N, doncs), o bé donar suport al referèndum perquè tingui “una participació massiva” i un “caràcter vinculant”.

La setmana que ve la formació començarà uns debats que preveu concloure el 9 de juny, per bé que no descarta acabar sotmetent la posició final a una consulta interna o a algun altre òrgan de participació. “El que en surti ens ha de marcar la posició; som una organització sobirana que respon a la seva militància”, va avisar, i va afirmar que els resultats els traslladaran als altres membres de l'aliança al Parlament (CSQP). Els comuns, per ara, no han iniciat cap debat similar, un fet sobre el qual Fachin va preferir no donar l'opinió.