POLÍTICA
MADRID - 23 maig 2017 2.00 h

Un compromís “inviolable”

 Puigdemont avisa Rajoy que l'Estat “no té tant poder per parar tanta democràcia”

 El president, Junqueras i Romeva reiteren a Madrid la petició per pactar un referèndum i alerten que sense acord també es farà

MONTSE OLIVA - MADRID

L'executiu de Carles Puigdemont esgotarà el diàleg fins al “darrer minut de la pròrroga”. La voluntat d'allargar la mà serà “permanent”. Però, si es constata la incompareixença de l'interlocutor, “no tinguin cap dubte que el compromís del govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable”. Aquest és el missatge que el president de la Generalitat va deixar ahir a Madrid en una conferència celebrada a l'ajuntament de la capital de l'Estat en el que ha estat considerat el darrer intent dels artífexs del procés per pactar un referèndum amb l'executiu de Mariano Rajoy. La Caja de Música, la sala on es va celebrar l'exposició pública dels tres màxims representants de la Generalitat –Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva– pretenia ser una caixa de ressonància perquè aquest missatge arribés de manera nítida a La Moncloa després que els conferenciants denunciessin la distorsió que sovint es fa del que passa a Catalunya: “No demanem que l'Estat espanyol renunciï als seus principis, però tampoc acceptem que ens obligui a renunciar als nostres”, exclamava el president, i sentenciava que “l'Estat no disposa de tant poder per parar tanta democràcia”.

Enmig de la tempesta madrilenya que ha suposat la publicació a El País d'un esborrany sobre una eventual declaració unilateral d'independència si no hi ha referèndum –que des del govern català es considerava un document antic i caduc–, Puigdemont es va trobar amb una resposta preventiva de Rajoy, que va sortir ahir en roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció del PP per avisar que “l'Estat no acceptarà xantatges”. Mentrestant, el president espanyol clamava contra el que considerava un dels esdeveniments “més greus” que ha viscut al llarg de la seva vida política. Puigdemont no es va referir en cap moment a la filtració, però sí, indirectament, recuperava les paraules de Rajoy de la seva investidura fallida, l'agost passat, amb les quals ja alertava que Catalunya era “el problema més greu” al qual s'enfronta Espanya en aquests moments”. Partint d'aquest raonament, el president va voler posar en evidència la “contradicció” i, sobretot, la “irresponsabilitat” d'admetre-ho i alhora no voler parlar-ne “ni fer res seriós, sincer i real per abordar-ho”.

Presències i absències

L'escenografia ahir era important i, a banda de l'àmplia representació de la Generalitat –encapçalada per la consellera Neus Munté–, de l'Ajuntament de Barcelona –amb Gerardo Pisarello, l'alcalde accidental–, del Parlament, de partits polítics catalans –ERC, el PDeCAT i En Comú–, de diputats i senadors i de les organitzacions sobiranistes catalanes, Pablo Iglesias va ser l'únic líder d'un partit espanyol que va voler anar a escoltar les explicacions del govern. Assegut a primera fila, el secretari general de Podem s'havia reunit prèviament amb el president a Blanquerna, la seu de la Generalitat a Madrid. També hi va assistir una destacada representació del món sindical, acadèmic, periodístic i diplomàtic. Hi havia acreditats representants d'una vintena de països, entre els quals destacaven Alemanya, França, Itàlia, la República Txeca, el Japó i l'Argentina.

En total, l'acte va reunir gairebé 300 persones –algunes, dretes als passadissos–. A totes, Puigdemont s'hi va dirigir per deixar clar que no cauran en el “parany” de recórrer el mateix camí que el pla Ibarretxe al Congrés i que no s'estavellaran contra una reforma constitucional que considera innecessària. En aquest sentit, recordava que molts juristes opinen que és possible pactar el referèndum dins del marc legal actual. És només una “qüestió de voluntat” política, reblava el president Puigdemont, i recordava com es va gestar el retorn ara fa quaranta anys del president Josep Tarradellas.

Responsabilitat

“En aquell moment, la Constitució no existia i la legislació vigent no preveia en absolut cap element de legitimitat republicana. Tot i així, en reconeixement de la demanda del poble català, el govern d'aleshores va actuar amb responsabilitat”, insistia. En aquella etapa, es va habilitar la solució i es va tancar l'acord, i més endavant ja s'hi va donar forma legal, “perquè hi havia la voluntat sincera de fer-ho”.

“L'operació d'estat” que descrivia ahir Puigdemont, però, no convidava a pensar que sigui el camí que acabi escollint l'executiu de Rajoy davant la reclamació del referèndum. Perquè, segons constatava, fins ara la resposta ha estat “una deriva centralitzadora, l'incompliment dels compromisos adquirits i la judicialització accelerada dels nostres representants institucionals”. Tot i així, insistia que el desig que volia expressar a Madrid és el de poder celebrar un referèndum pactat. En tot cas, en els pròxims dies, La Moncloa rebrà el més de mig milió d'adhesions que ha aglutinat el Pacte Nacional pel Referèndum.

El clam de Junqueras

El vicepresident Oriol Junqueras va precedir Puigdemont en la seva defensa a poder exercir el dret d'autodeterminació i també va deixar constància que es farà més enllà de les denúncies, les querelles que es puguin impulsar des de l'Estat i les condemnes consegüents. Així, subratllant que la majoria dels polítics estan “de pas”, va assegurar que no es renunciarà a la possibilitat que la ciutadania expressi la seva voluntat a les urnes. “Per a nosaltres, és tan important que farem tots els possibles [perquè es faci el referèndum]”, emfasitzava durant la seva conferència, i hi afegia que aquest és el missatge que volia traslladar ahir a la societat espanyola.

Finalment, el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva –el primer a prendre la paraula–, va voler posar l'accent en la mirada internacional al procés i va presentar la voluntat de diàleg com una triple oportunitat: per a Catalunya, per a Espanya i també per a la UE. Per Romeva, s'han de poder fer compatibles les aspiracions democràtiques dels ciutadans amb l'enfortiment d'una Europa que vol viure junta. “Tenim l'ocasió de ser un model a escala continental, una ocasió que no hauríem de deixar perdre.”