POLÍTICA
Barcelona - 23 juliol 2015 0.00 h

Mas retreu al PP que actuï com un ‘hooligan' i l'insta a negociar

 L'última sessió de control esdevé un ball de retrets entre el president i l'oposició

 Alerta del “discurs de la por” i convida Rajoy a negociar el repartiment del deute

E.ANSOLA

El president Artur Mas va demanar al PP de forma indirecta que a partir del 27-S s'assegui a negociar si la candidatura que ell representa guanya les eleccions. Mas va contrastar aquesta actitud “civilitzada, normal i d'esperit democràtic” amb el paper que manté el PP i que el president va qualificar de hooligan. Amb aquest discurs, el president Mas va replicar la intervenció de la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que va assegurar que els catalans “no ens mereixem un president excloent i antidemocràtic com vostè”. “El pitjor de la història”, hi va afegir.

Els retrets entre el president Mas i els portaveus de l'oposició va ser una constant, ahir, en l'última sessió de control de la legislatura, que va tenir uns dirigents polítics immersos ja en un escenari electoral, i més després que el fantasma de la moció de censura, plantejada pel PP, quedés foragitat. D'això se'n van encarregar precisament el PSC i C'S, els grups que hi podien donar suport. “No faré res per intentar ajornar aquestes eleccions”, va etzibar el portaveu socialista, Miquel Iceta, mirant de reüll a Camacho, i apostant per uns comicis “el més aviat possible per sortir d'aquest embolic”.

La candidatura Junts pel Sí amb Mas de número quatre va motivar les intervencions dels grups del PSC i d'ICV. Els dirigents Iceta i Joan Herrera, respectivament, li van recriminar que no encapçalés la llista. El socialista considera que amb aquesta decisió Mas “rebaixa” el paper de la presidència de la Generalitat i evita “retre comptes” d'un mandat en què la Generalitat “ha passat de tenir un deute de 35 milions d'euros als 68 milions actuals”.

“No m'amago de res”, va replicar el president Artur Mas, que va justificar la confecció de la llista al moment excepcional que viu Catalunya. “Els últims quaranta anys no serveixen per abordar una situació que és completament nova”, va etzibar Mas a Iceta. Amb tot, el moment més tens de la sessió es va produir durant el torn del diputat de C's, Albert Rivera, que va aprofitar per fer un balanç del mandat molt negatiu emprant unes dades que el president va considerar errònies fins al punt de qualificar Rivera “d'ignorant”, fet que va provocar que C's demanés empar a la presidenta de la cambra i aquesta els li ho negués.

LES FRASES

No m'amago de res, però per abordar un fet nou no es poden fer les coses dels últims 40 anys
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Per seguir sent president inventa una fórmula perquè siguin altres els que donin la cara per vostè
Miquel iceta
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT

El deute bilionari de l'Estat i el risc de les pensions

En contraposició al retrets que es van llançar el president Mas i els portaveus dels grups de l'oposició, el diàleg entre Mas i el líder republicà, Oriol Junqueras, es va envoltar de dosis de complicitat per alertar del risc que suposa per a tots els ciutadans dependre d'un Estat espanyol que arrossega un deute d'un bilió d'euros. Una quantitat que, si s'acompleixen les previsions de fer apujar el tipus d'interès, serà de difícil retorn per part d'un govern “d'irresponsables que malgasten quantitats ingents de recursos en trens d'alta velocitat sense passatgers i autopistes sense cotxes”, va augurar Junqueras. Per evitar-ho va demanar poder negociar el deute directament amb la UE i amb eines pròpies d'un estat. Un discurs que Mas va compartir i va rematar augurant “el discurs de la por” que farà l'Estat quan la realitat és que “les pensions estan més assegurades i poden ser millors en un país que té més proporció de gent treballant i que té millors salaris. I aquest és el cas de Catalunya, no de l'Estat”, va assegurar.