SOCIETAT
“BARCELONA - 23 setembre 2016 2.00 h

Queixes al papa pels nomenaments del bisbe Omella

 Cristianisme Segle XXI avisa Francesc que l'arquebisbe actua en contra dels grans reptes de l'Església catalana

MIREIA ROURERA - “BARCELONA

Cristianisme Segle XXI, una de les entitats de fidels catòlics de base més importants del país, ha enviat una carta al papa Francesc per denunciar “algunes de les actuacions de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella”, que, al seu entendre, “van en contra dels grans reptes de l'Església catalana”.

La carta, firmada pel president de l'entitat, Jaume Botey, parteix de la preocupació que han causat els primers nomenaments fets per Omella, que ha posat a tres parròquies d'Esplugues i l'Hospitalet de Llobregat, amb una línia pastoral oberta i pròxima a la classe obrera, integradora i vetlladora amb la immigració, properes al país i la llengua, uns sacerdots de tarannà ultraconservador i ultraespanyolista, membres de la congregació Hermandad de Hijos de Nuestra Señora del Sagrado Corazón de Toledo. Aquests nomenaments, diu la carta, “suposen la ruptura amb la línia pastoral d'importants sectors de la diòcesi i fins i tot respecte a importants documents de la mateixa Conferència Episcopal Tarraconense”. En la carta, Cristianisme Segle XXI no només acusa l'arquebisbe de fer aquests nomenaments “sense consultar”, sinó que diu que, un cop va saber que el consell parroquial de la zona s'hi oposava, “s'hi va reafirmar autoritàriament”.

L'escrit, que també han fet arribar a Mark Ouellet, prefecte de la Congregació pels Bisbes, fa esment a l'actual crisi econòmica, “que ha accentuat les desigualtats socials, sobretot als barris de classe obrera i de la perifèria de Barcelona” i es fa constar que els capellans triats per Omella són d'una congregació que ja en la seva pàgina web es revela “d'una espiritualitat desencarnada i preconciliar, que no ajuda a interpretar la dura realitat social d'aquests barris”.

Cristianisme Segle XXI explica a Francesc els darrers anys de la història del país per demostrar-li que la línia que sembla que ha encetat Omella és més pròpia d'una “església tancada i obsessionada per la moral sexual, allunyada de la problemàtica social” que la pròpia de l'Església a Catalunya després del Concili Vaticà II, “viva, preocupada pels problemes de la gent”. Amb contundència denuncia que els nomenaments fets a les parròquies de Can Vidalet i Pubilla Casas “tornen aquests barris al nacionalcatolicisme”.

Cristianisme Segle XXI aprofita la carta per recordar el moment actual que viu Catalunya, “amb arrels d'identitat de fa més de mil anys”. Se li explica com un d'aquests senyals d'identitat, la llengua, “ha sobreviscut malgrat llargues èpoques de persecució del govern de l'Estat”, i l'informen que “en els últims anys aquests sentiments d'identitat s'han revifat”.

“La jerarquia de l'Església catalana, a diferència de la Conferència Episcopal Espanyola, ha acompanyat sempre aquest procés amb respecte i una ininterrompuda fidelitat”, li diuen, i li recorden que el 1985 els bisbes catalans van firmar el document Arrels cristianes de Catalunya.

LA DATA

16.09.16
L'arquebisbe
confirma el nomenament de capellans formats a Toledo per a tres parròquies del Baix Llobregat.