POLÍTICA
Barcelona - 23 octubre 2015 0.00 h

CDC i ERC no repetiran el model del 27-S en les estatals

 Homs anuncia que els dos partits hi concorreran junts però que estan buscant maneres “creatives” de fer-ho, que es podrien basar en fórmules diferents segons la demarcació

 Junqueras diu que no en sap res

D. BRUGUÉ

La fórmula de Junts pel Sí difícilment es repetirà en les eleccions estatals del 20 de desembre. No obstant això, CDC i ERC donaran continuïtat al model encetat el 27-S i tornaran a presentar-se junts, però no exactament de la mateixa manera. Aquest és el críptic missatge que va llançar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, durant un esmorzar informatiu en el qual va revelar que els dos partits tenen clar que han d'anar junts però que s'està estudiant el com. Sobre la taula hi ha el que ell va anomenar “fórmules creatives”. Però en tot cas, va insistir, sigui quin sigui el model pel qual s'opti, aquest serà una anècdota, perquè el que es pretén és aconseguir la manera d'obtenir els majors rèdits electorals”. Serà una nova fórmula creativa, útil i rendible”, va dir. Tot i que Homs no va voler avançar cap a quin sistema es va, ahir TV3 indicava la possibilitat que Junts pel Sí es reediti a les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida, mentre que a la
de Barcelona, CDC i ERC anirien per separat.

Una altra possibilitat que ahir es comentava a l'esmorzar informatiu és que els dos partits facin la seva pròpia candidatura i que pactin un punt comú, com ja es va intentar fer en les eleccions europees del 2014, tot i que en aquell moment no hi va haver acord. No és cap secret, en els cercles polítics, que CDC vol enviar Homs a Madrid, i ell ahir no va negar-ho. Tampoc ho va confirmar: “No contestaré si encapçalaré la llista, perquè la fórmula o les fórmules han de passar pels seus processos, però sí que dic que serem supercreatius i que veurem una cosa que no s'havia vist fins avui”, va declarar.

La posició d'Homs, però, contrasta amb la del president d'ERC, Oriol Junqueras, que ahir afirmava que desconeixia “la fórmula imaginativa”. Fonts d'ERC també van assegurar ahir que estan debatent i reflexionant sobre el 20-D i es mostren confiats que es posaran d'acord amb Convergència. Els republicans, que en un primer moment havien sospesat no presentar-se, ja han descartat aquesta possibilitat. ERC té previst, en tot cas, estudiar al consell nacional de demà el tipus de candidatura amb la qual vol concórrer a les eleccions del 20 de desembre.

Per tant, en això sí que coincideixen ERC i Homs. Per ell, els independentistes tenen “el dret i la necessitat de ser” al Congrés perquè hi ha un mandat democràtic que cal defensar de totes totes, amb voluntat de diàleg i negociació. Justament aquest és un dels arguments que ahir Homs va esgrimir: la necessitat de negociació amb l'Estat sobre la manera com es fa la desconnexió. “Això de refundar Espanya no ha estat correspost i aquest procés l'ha de fer Espanya mateixa. Nosaltres ja no volem defensar la refundació, sinó defensar Catalunya”, va emfatitzar. I és que, per Homs, la seva formació té clar com enfocar, per exemple, aspectes com ara el deute; però, tot i això, si no hi ha voluntat d'entesa, qui més hi té a perdre és l'altra part, no pas Catalunya.

Etapa il·lusionadora

El conseller de la Presidència també va reconèixer que els resultats després del 27-S han deixat un panorama polític molt clar, però complicat. “Ha estat una oportunitat que marcarà el futur, i no en som conscients fins a quin punt. Hi haurà dificultats, contradiccions i embolics però hem tancat una etapa i n'hem obert una altra”, va concloure.

D'altra banda, ahir la reunió del grup de Junts pel Sí va servir per confirmar, tal com ja va avançar fa dies El Punt Avui, que Jordi Turull (CDC) serà el president de la coalició al Parlament de Catalunya i que Marta Ro-vira (ERC) exercirà les funcions de portaveu del grup parlamentari.

JxSí, a les primeres files de l'hemicicle

Junts pel Sí ocuparà les primeres files de l'hemicicle, a banda i banda del passadís, si no hi ha una sorpresa d'última hora. Els de Raül Romeva proposen aquesta fórmula perquè consideren que reflecteix la transversalitat de l'independentisme, des de la dreta fins a l'esquerra. D'aquesta manera, es trencaria la distribució històrica de la cambra en què l'oposició se situava al costat del govern i del grup que li donava suport. L'oposició no hi està d'acord i ha demanat que l'encara presidenta del Parlament “faci de mediadora”. Ahir es va fer una reunió entre tots els portaveus dels partits –només hi va faltar la CUP–, però no va haver-hi acord. Avui la mesa de la diputació permanent haurà de resoldre aquest conflicte.