POLÍTICA
LONDRES - 23 octubre 2016 2.00 h

La determinació d'Escòcia debilita Londres davant la UE

 El ministre del ‘Brexit' britànic, David Davis, descarta cap pacte especial amb Escòcia pel que fa al ‘Brexit'

 Londres podria bloquejar la segona consulta escocesa fins i tot després de sortir d'Europa

DANIEL POSTICO - LONDRES

El resultat de la primera visita del ministre britànic del Brexit a Escòcia va ser desesperançador per als escocesos. David Davis va rebutjar la petició de Nicola Sturgeon, la ministra principal, perquè Escòcia es mantingui dins de la Unió Europea després que el Regne Unit en marxi i de tenir la pròpia política d'immigració. “Els afers internacionals i la immigració són poders reservats [per al govern central de Londres]; francament, és complicat veure com podria funcionar una política d'immigració separada en qualsevol part del regne, vam tenir una discussió similar amb Londres [l'altra part del país que va votar massivament a favor de la UE]”, va raonar Davis, que és un dels tres representants del Brexit dur dins del govern de la primera ministra, Theresa May, juntament amb Boris Johnson i Liam Fox.

Davis, que es va reunir amb empresaris i el seu homòleg escocès, va afegir: “L'objectiu és obtenir el màxim accés al mercat europeu, així com d'altres mercats globals. Com aconseguir-ho, encara no ho sabem [...]. El que necessitem i el que necessita Escòcia és que totes les empreses hi puguin accedir lliurement [al mercat únic].” La visita de Davis va ser el preàmbul de la reunió que mantindran demà a Londres Theresa May i Nicola Sturgeon per discutir el lloc que ha d'ocupar Escòcia en el Brexit.

La posició de Davis s'alinea amb la del seu govern, segons el que es desprèn de les declaracions d'una font ministerial al diari escocès Herald Scotland, que va dir que Londres intentaria bloquejar qualsevol consulta d'independència, fins i tot després que el Regne Unit hagi sortit de la UE el 2019. La font explica que seria un “malson” per a Theresa May i els seus ministres haver de negociar les múltiples complexitats del Brexit amb Brussel·les i, a la vegada, fer front al nou referèndum que vol convocar Sturgeon. I si el resultat de la consulta fos que sí, complicaria encara més les coses. “Ella [May] no podria muntar dos cavalls alhora –va declarar la font al diari escocès–. Si ja serà complicat afrontar unes converses, haver-ne d'afrontar dues seria un malson.”

El problema és que Brussel·les tractarà d'explotar qualsevol signe de debilitat que presenti el Regne Unit, i el fet que, paral·lelament a les negociacions amb la UE, Escòcia reclami un nou referèndum o voti que sí debilitaria molt el Regne Unit. “Em vaig reunir amb la ministra principal escocesa i el seu missatge va ser molt clar: teniu [al Regne Unit] un munt de batalles internes per resoldre i això ho percep tot Europa”, ha declarat recentment Manfred Weber, eurodiputat conservador alemany. I per a Nicola Sturgeon seria inconcebible que May rebutgés les seves demandes. L'objectiu de May és arribar a la taula de negociacions amb Brussel·les amb les idees molt clares i amb la certesa que Escòcia, Irlanda del Nord i el País de Gal·les estan al seu costat, una circumstància que ara mateix és molt lluny de produir-se.

LA DATA

24.10.16
May i Sturgeon
es reuniran per discutir el lloc que ha d'ocupar Escòcia pel que fa al ‘Brexit'.