La pedra de la divisió

23/10/2017 - 00:42h

Hi ha un valor superior a l’interès i a la dignitat de Catalunya. No em refereixo a un valor genèric com ara “la pàtria dels humans” o “la fraternitat universal”. I no perquè no hi cregui, sinó perquè, sovint, aquesta mena d’ideals han servit com a coartada d’abusos i menyspreus concrets. Veient com ofèn, molesta o irrita, a Espanya, la diferència que inevitablement expressen els catalanoparlants, és inevitable sospitar de tots els que fan proclames retòriques a la unitat genèrica. No, el valor superior al qual jo apel·lo no és genèric ni retòric, sinó precís i concret: la unitat civil catalana. Una unitat que està en risc. Escrivia divendres passat Auxi Garriga en una carta al director de La Vanguardia: “Entre cassolades, cants d’ Els segadors i crits de Viva España, els veïns que fins fa poc se saludaven amb timidesa i respecte es van començar a escridassar, a veure qui podia més. La meva filla va sortir tres cops al jardí plorant perquè no podia dormir”. I conti­nuava: “Vaig veure molt d’odi, odi entre els catalans...”.

Durant aquests anys de procés, jo he estat negant que hi hagués divisió entre catalans. Hi havia, certament, discrepància i jo deia: “On està escrit que la democràcia és fàcil?”. Em semblava un recurs ideològicament ­barat, pretendre que ­deter- minades ideologies o sentiments col·lectius s’han de reprimir per evitar la irritació dels que tenen altres sentiments o punts de vista. Continuo pensant el mateix: tant divideix l’independentisme com l’espanyolisme (llevat que hom cregui que la seva posició és superior o més legítima que les altres). Ara bé, sempre havia escrit també una altra cosa: tots els estudis seriosos, acadèmics, de sentiment de pertinença demostren, fins i tot ara, en ple procés independentista, que la gran majoria de catalans tenen identitat doble (subdividida en tres blocs: tan espanyol com català, més espanyol que català, més català que espanyol). Els que només tenen un sentiment de pertinença són pocs (poquíssims els “només espanyols” mentre que el “només catalans” ronden el vint i tants per cent).

Amb una gran majoria de catalans amb doble sentiment compartit, no era sensat políticament plantejar una solució binària. Quan ha arribat l’hora de la veritat, l’esqueixament d’aquest doble sentiment s’ha manifestat amb acritud, estrès, malhumor, enemistat.

(Getty)

Durant els anys més durs del franquisme, el catalanisme cultural resistent va tenir sobretot una obsessió: cosir els elements diversos de la societat catalana, a fi de salvar alguns tresors preciosos (la llengua catalana entre ells). Això no es podia fer sense el protagonisme dels que Paco Candel va descriure com els “altres catalans”, que aleshores no eren cridats a fer número (“Súmate”), sinó que, en temps del PSUC i CC.OO. tenien un protagonisme essencial en la Catalunya antifranquista i predemocràtica. Un protagonisme basat en el “mínim comú denominador”.

Tot i que durant el pujolisme, aquests valors en teoria van mantenir-se, de fet, dues Catalunyes es van desplegar en paral·lel. La interior i la metropolitana (una divisió que a cada població, per exemple, a Girona, es reprodueix en miniatura). Amb l’autonomia, els nous catalans i els seus fills i néts van participar dels consensos de mínims (política lingüística), però no van ser mai convidats a tenir un protagonisme singular, sinó subordinat o seguidista, en el nacionalisme dominant. El PSC, amb tots els seus errors, era l’únic partit que es proposava relligar aquests dos mons, que han viscut no pas enfrontats, però sí indiferents. L’enfonsament dels socialistes ha revelat fins a quin punt era un partit airbag. Ara sí que s’enfronten les dues maneres d’entendre la catalanitat. I no hi ha cap coixí que n’endolceixi el xoc.

Qui trenca amb els consensos de l’antifranquisme català és Ciutadans, un partit anticatalanista (que no vol dir anticatalà). El seu bilingüisme és retòric: només cal veure quina llengua usen els seus líders al Parlament. Són exactament la versió antagònica del nacionalisme català. Cara i creu. La societat catalana ha mostrat durant una dècada, malgrat la batalla lingüística de Cs, que no volia viure enfrontada (i és que el catalanisme no aspirava a màxims, potser sabent que, per raons emocionals, no tothom seguiria). Però ara, davant la demanda de màxims de l’independentisme i en pràctica absència de l’airbag socialista, el camp d’expansió de la ideologia de Cs (reforçada per la influència de les televisions espanyoles) és potencialment enorme.

¿Estic dient que l’independentisme ha de reprimir els seus objectius per evitar la ruptura interna? No. Estic ­dient que qualsevol ideologia ha de saber quina és la realitat a la qual s’adreça per evitar precisament efectes indesitjables. Confondre la part pel tot ha estat un error colossal del sobiranisme. Si l’esqueixament intern es cronifica, serà molt difícil revertir-lo. Caldrà tornar a començar, a la manera de Sísif, a recosir el país altra vegada. I aquesta vegada serà més difícil que en els anys de l’antifranquisme.

Despertarem del somni escocès a l’Ulster? Esperem que no. Però ja no podem assegurar-ho.