Letta avisa que el populisme “destruirà Europa”

L'exprimer ministre italià els situa com un dels grans perills a combatre en l'obertura de les jornades ideològiques d'Unió ‘Construïm'

Els socialcristians hi reforcen el seu perfil més social

23/11/14 02:00 BARCELONA - A.SERRANO
Duran i Lleida i Letta ahir en la jornada d'Unió DemocràticaFoto: ACN.

L'exprimer ministre italià fa una crida per fer front al que és, a parer seu, un dels grans perills que amenacen el Vell Continent. “Amb el populisme, Europa es destruirà”, va avisar Enrico Letta. Ho va fer en l'obertura de les jornades Valors i política. Constrïm, organitzades per l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, vinculat a Unió, i la Konrad Adenauer Siftung, fundació vinculada a l'alemanya CDU. Les jornades pretenen ser el punt de partida del moviment de centre que, des de la formació socialcristiana, aspira a pilotar Josep Antoni Duran i Lleida. El president del comitè de govern d'Unió va remarcar al Twitter que, amb el fòrum, es pretén “aportar solucions als problemes actuals, lluny dels populismes”.

Letta va fer una intervenció a favor d'una Europa que concep com “l'única manera de ser influents al món”, dels polítics, i la política amb majúscules. “És l'acció de crear, el contrari de l'acció disruptiva i constantment crítica.” La comparació era amb els populismes, dels quals va dir que “creen enemics perquè els necessiten” i “es renten les mans” de tota responsabilitat.

Letta, que no va fer cap referència explícita al procés català ni al 9-N, va acabar la conferència amb un refrany kenyà. “Si vols anar ràpid ves-hi sol, si vols arribar lluny, fem-ho junts.” Es dóna la circumstància que l'exprimer ministre italià va protagonitzar una polèmica quan, a mitjan setembre, va equiparar el referèndum d'Escòcia i la consulta del 9-N i les seves possibles repercussions amb el que va suposar l'atemptat de Sarajevo del 1914 que va donar peu a la Primera Guerra Mundial. Va ser a l'italià Corriere della Sera.

Letta va intervenir després del president del consell nacional d'Unió i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una sessió que va servir per remarcar el perfil més social del partit; quan el 9-N acapara més el debat polític. En espera que avui Duran i Lleida prengui la paraula i previsiblement es pronunciï sobre la querella presentada pel Tribunal Superior de Justícia, Pelegrí, va subratllar la implicació dels socialcristians en la construcció d'un país nou. “Hi estem compromesos fins al moll de l'os”, va definir. El conseller va assegurar que entén “la revolta“ contra un govern espanyol que “ignora” les aspiracions catalanes. “També ens revolten els desequilibris i la misèria a què s'ha vist abocada molta gent en els darrers temps”, va deixar clar. Va apostar per posar les persones en el centre del debat i va alertar contra els que volen donar “solucions fàcils” a la complexitat.

LES FRASES

Amb el populisme, Europa es destruirà. ‘Construïm', en canvi, és una idea positiva i activa. És una paraula exactament contrària al populisme
El populisme crea enemics perquè necessita tenir enemics
Enrico Letta
EXPRIMER MINISTRE ITALIÀ
Ens revolta quan l'Estat ignora Catalunya i també les condicions a què aboca molta gent
Josep Maria Pelegrí
PRESIDENT CONSELL NACIONAL UNIÓ
Darrera actualització ( Diumenge, 23 de novembre del 2014 02:00 )