POLÍTICA
Barcelona - 23 novembre 2015 2.00 h

Mas: “Democràcia i Llibertat és la llavor d'un partit nou”

 El president de Convergència presenta l'aliança per al 20-D com el germen de la nova força amb què ha de culminar la refundació de CDC

 Sosté que hi ha “voluntat d'escombrar Catalunya”

ANNA SERRANO

Si Convergència fixa les eleccions espanyoles del 20 de desembre com el primer gran acte cap a la refundació del partit, Artur Mas va situar Democràcia i Llibertat, l'aliança entre CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament, com el germen del que ha ser la nova formació que surti d'un procés que culminarà l'any que ve. “Per construir un país nou es necessita un partit nou”, va sentenciar Mas en la presentació dels candidats de la coalició. L'aliança és, segons Mas, la “llavor” d'una nova força que aglutinaria liberals, socialcristians i socialdemòcrates, els tres corrents que “han configurat el tronc central del catalanisme de les darreres dècades”. Pel que fa a CDC, es quedaria amb “el millor del que hem acumulat” i deixaria enrere “allò que no serveix per fer un país nou”, en paraules del també president de la formació. El postpujolisme ha comportat un trencament de la històrica federació de CiU i ha de desembocar en la creació d'un partit en el qual s'hi comprometi “gent diversa”. Mas considera que hi pot tenir un paper, tot i que aquest sigui “complementari”.

Màxima sintonia

La presentació dels candidats al 20-D va servir per reivindicar la importància de les eleccions espanyoles. “Estem construint un país i això requereix sintonia màxima entre les institucions catalanes i les persones que estiguin a altres llocs, com ara Madrid o Brussel·les”. Mas va descriure els futurs diputats i senadors de Democràcia i Llibertat com “una gran corretja de transmissió que Catalunya necessita”. I els va definir com a imprescindibles en un moment en què l'Estat espanyol ha demostrat “voluntat d'escombrar Catalunya”. “Hi ha gent molt poderosa de fora i d'aquí que això [el procés] els molesta”, va afirmar. Per Mas, és imprescindible que al Congrés i al Senat es defensi “allò que es decideixi a Catalunya”.

En un moment en què les negociacions de Junts pel Sí i la CUP continuen encallades i davant la possibilitat que això pugui perjudicar l'expectativa del 20-D, el president de la Generalitat en funcions posava èmfasi en la necessitat d'anar a les urnes. I exhibia l'elecció del fins fa poc conseller de la Presidència i la seva “mà dreta” durant els darrers cinc anys com la mostra de la rellevància que Convergència dóna als comicis estatals.

LES FRASES

Hi ha gent molt poderosa de fora i d'aquí que això [el procés] els molesta
Artur Mas
PRESIDENT GENERALITAT EN FUNCIONS
[L'adversari polític] és com les hienes que se'ns volen menjar. Ens perseguiran tant com puguin
Francesc Homs
CANDIDAT DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT

L'Estat, com “les hienes”

El candidat de Democràcia i Llibertat al 20-D, Francesc Homs, va utilitzar una metàfora per explicar l'actual moment. Un moment en què Catalunya estaria encarnada en una gasela que mira d'evitar que una hiena se la mengi. “Són com les hienes que se'ns volen menjar”, va sentenciar Homs contra els seus adversaris polítics. “Ens perseguiran tant com puguin.”

“Molt orgullós” de ser el candidat de la coalició Democràcia i Llibertat per a les eleccions espanyoles, Homs va garantir la mateixa duresa amb la corrupció que amb aquells “que ens volen posar sota sospita sense fonament”. El candidat al 20-D va a Madrid “amb actitud de voluntat i diàleg” amb el govern espanyol i amb la comunitat internacional “com correspon a un demòcrata i a un pacifista”. Homs està convençut que obtindran “un grandíssim resultat”.