LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

L'Espanya sobiranista

@Enric_Hernandez

El 20-D ha brindat una oportunitat única de recuperar drets socials i encarrilar el conflicte català que l'esquerra assenyada no hauria de desaprofitar


DIMARTS, 22 DE DESEMBRE DEL 2015 - 21:07 CET

El 20-D ha trencat un mite fins ara molt útil per als nacionalismes d’un signe i de l’altre, sempre a punt per aixecar muralles. Si l’independentisme català ha aconseguit ampliar el seu perímetre social ha sigut sota la premissa que l’Estat no reconeixeria mai a Catalunya el dret a decidir. I el bipartidisme, al seu torn, s’ha atrinxerat en la proclama que per als espanyols la indivisibilitat de la sobirania nacional era innegociable. Prejudicis, tots dos, que les urnes s’han encarregat de desmuntar.
    Gairebé vuit milions d’espanyols van votar diumenge partits defensors del dret a decidir: Podem i les seves diferents marques, Izquierda Unida i els nacionalismes basc i gallec. Els partidaris del referèndum van superar el 31% de les paperetes, tres punts més que el PP, el partit guanyador. Traduït en escons, si el Congrés repetís la votació del 2014, en què tan sols 47 diputats van recolzar la consulta catalana, avui els vots favorables arribarien a 96. Lluny de la majoria absoluta, però molt més de la marginalitat.
    Després de la victòria independentista del 27-S, àmplia però insuficient en clau plebiscitària, el triomf d’En Comú Podem el 20-D dibuixa un altre escenari a Catalunya. Davant un unilateralisme que divideix i polaritza, la societat catalana s’aglutina al voltant de la demanda d’una consulta democràticament acordada que dirimeixi d’una vegada per sempre la dialèctica entre els que ja no reconeixen Espanya i els que aspiren que aquesta els reconegui com el que són.
    És possible que aquests guarismes no commoguin el PP i Ciutadans en la seva disputa pel lideratge de l’immobilisme, però sí que haurien de fer reflexionar el PSOE de Pedro Sánchez si explora un pacte d’investidura amb Pablo Iglesias

UNA OPORTUNITAT ÚNICA

No sembla que a Podem li hagi passat factura a les urnes defensar el referèndum. Ni que a alguns barons socialistes els dolgués Espanya quan van ser investits pel partit lila. El 20-D ha brindat una oportunitat única de recuperar els drets socials dels espanyols i encarrilar amb sentit comú el conflicte català. L’esquerra assenyada no hauria de desaprofitar-la.