Duran qüestiona el caràcter plebiscitari del 27-S

El líder d'Unió assegura que unes eleccions en què es trenca el principi d'una persona un vot no es poden considerar un plebiscit

Avisa que no li fa por la ruptura amb CDC i recela del paper de l'ANC

24/01/15 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE
Josep Anotni Duran i Lleida, amb Artur Mas, al fons, en una executiva de CiU Foto: ANDREU PUIG.

A Josep Antoni Duran i Lleida no li fa “por” que Unió trenqui amb CDC. El líder dels socialcristians va tornar a marcar ahir perfil propi en desmarcar-se dels convergents per les plebiscitàries i per la negociació del full de ruta amb ERC i les entitats sobiranistes. Duran va qüestionar que els comicis del 27-S puguin ser realment plebiscitaris i va defensar que Unió decideixi el seu programa amb autonomia. “Unes eleccions parlamentàries amb un sistema proporcional, corregit per la llei d'Hondt i amb circumscripcions que trenquin el principi d'una persona un vot, no poden ser considerades un plebiscit”, va sentenciar a través de la seva carta-web setmanal.

Duran admet que les eleccions del setembre superen el “valor polític” d'una convocatòria ordinària. Però rebutja anomenar-les com ho fa el president de la Generalitat, Artur Mas. De fet, sosté que ja tenia “serioses objeccions” per considerar com a plebiscitàries unes eleccions amb la llista unitària plantejada per Mas. Així que, ara, “encara més”.

En un moment en què els convergents estan disposats a defensar un programa electoral netament independentista encara que impliqui la ruptura amb Duran, el president del comitè de govern dels socialcristians va advertir que no tem que els seus es quedin “despenjats”. La seva prioritat, malgrat tot, és concórrer als comicis sota les sigles de la federació, tot i que hi ha dos condicionants importants: Duran no coneix el “format de candidatura” que vol sargir Mas i remarca que vol ser respectuós amb la refundació de CDC. “A mi no em fa por perdre càrrecs si aquest és el preu per ser coherent”, va dir, quan falta una setmana per a la celebració de les segones jornades de Construïm (el seu projecte centrista), sobre el procés.

Després que ICV-EUiA i la CUP hagin congelat la seva participació en les negociacions, fonts del partit indiquen que la direcció d'Unió no deixarà d'assistir a les reunions sobre el full de ruta. Però Duran va etzibar que el seu partit “ha de decidir els continguts per anar a les eleccions quan vulgui i li vagi més bé”. El líder socialcristià ha recelat sempre del paper preeminent de l'ANC i Òmnium en el procés. Ahir escrivia que Unió no necessita la “mediació” ni el “testimoniatge” d'aquestes entitats. “Estan tenint un protagonisme que resta al que hauria de tenir el Parlament”, hi va afegir.

CDC: “Es decidirà sobre l'estat independent”

Lluís Corominas, vicesecretari general de CDC i secretari general adjunt de CiU, va respondre ahir a Josep Antoni Duran i Lleida reafirmant el caràcter plebiscitari del 27-S. En declaracions a Catalunya Ràdio, Corominas va insistir que les eleccions han de servir per decidir si la majoria dels catalans estan a favor o en contra de la independència. Un extrem que, segons va subratllar, haurà de quedar molt clar en la part del programa compartida amb ERC.

Darrera actualització ( Dissabte, 24 de gener del 2015 02:00 )