POLITICA
BARCELONA - 24 març 2016 2.00 h

Cas omís de La Moncloa

 Rajoy va ordenar que Puigdemont no acompanyés Renzi en la visita oficial a Tortosa

 Els dirigents espanyol i català coincideixen per primera vegada com a presidents

EMILI BELLA - BARCELONA

La desobediència també es demostra en els petits detalls. El president, Carles Puigdemont, va fer cas omís de l'“ordre” de La Moncloa de no acompanyar el primer ministre italià, Matteo Renzi, en la visita oficial que va fer dilluns a Tortosa per donar suport a les víctimes de l'accident d'autocar a Freginals, set de les quals, de nacionalitat italiana.

Tot i la deslleialtat de l'executiu del PP en funcions, que no va ni avisar que Renzi es disposava a venir a Catalunya, el govern català es va assabentar de la visita per mitjà
de la diplomàcia italiana. L'ambaixada li va comunicar que el primer ministre faria una visita oficial.

Puigdemont, doncs, com a primera autoritat del país, es va plantar a l'aeroport de Reus per esperar el mandatari italià. Al cap d'una estona, hi va arribar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. El president va rebre Renzi a peu de pista
a dos quarts de cinc de
la tarda i, juntament amb el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, es van desplaçar en comitiva fins al parador de Tortosa per agombolar els familiars de les víctimes.

Cap a dos quarts de set, van arribar a l'hospital Verge de la Cinta de la capital del Baix Ebre. S'hi van afegir el conseller de Salut, Toni Comín, i el d'Interior, Jordi Jané. Per la banda catalana, el president i tres consellers. Per la banda espanyola, ni rastre de Rajoy, que tampoc va considerar oportú enviar-hi cap ministre, si bé el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, havia acudit el dia abans al lloc de l'accident i a Tortosa.

Segons fonts del govern, la delegada va transmetre l'ordre de La Moncloa de dissoldre la comitiva d'acompanyament a Renzi. Puigdemont, però, va decidir continuar la seva tasca institucional com a màxima autoritat i Llanos de Luna, davant la impossibilitat de fer acatar els imperatius de Madrid, va acabar marxant a mitja visita. Després de Tortosa, Renzi es va desplaçar fins a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, on també hi ha ingressats ferits. Algunes fonts assenyalaven ahir que la delegació catalana va rebre l'agraïment i la felicitació expressa de l'ambaixador italià per les gestions.

En un article al diari italià L'Unità, Puigdemont va remarcar ahir la “solidaritat” que Renzi va mostrar amb la visita a Catalunya: “El seu gest honra tot un país i representa la manera més humana amb què la política pot expressar el sentiment de tota una nació que està de dol.”

La presidenta del PP
a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va defensar a TV3 que el govern
de Rajoy també va estar
“a l'altura” de les circumstàncies, en contacte permanent amb Renzi. També va negar que hi hagi mala maror entre els governs català i espanyol, amb l'argument que Rajoy va mostrar la seva “absoluta disponibilitat” per quedar amb Puigdemont en la trucada de broma que va rebre d'una emissora de ràdio.

Tot i aquesta presumpta predisposició, Rajoy es va trobar ahir per primer cop amb Puigdemont des que el català va assumir el càrrec i no van concretar cap reunió futura ni cap contacte ulterior. Van coincidir en l'homenatge a les víctimes d'una altra tragèdia, la del vol 9525 de Germanwings entre Barcelona i Düsseldorf en què avui fa un any van morir 150 persones. Els dos mandataris es van saludar cordialment en arribar a
la terminal 2 de l'aeroport del Prat i van intercanviar algunes paraules de cortesia, però no van fer referència a cap qüestió política, segons l'entorn de Puigdemont. Mariano Rajoy va penjar a Twitter una foto de l'encaixada de mans, amb un asèptic “salutació al president de la Generalitat abans de l'homenatge a les víctimes
de l'accident de Germanwings”.Durant l'acte van seure de costat a primera fila. En la seva intervenció, Rajoy no va fer cap referència a Freginals.

Romeva esquiva els atemptats

Ò.P.J

El destí va voler que el conseller Raül Romeva esquivés dos cops els atemptats de Brussel·les. En el marc dels seus contactes periòdics, el conseller havia de ser a la capital belga dimarts a primera hora del matí. Hi havia d'arribar en tren a les nou des de París, on acompanyava la visita oficial que hi feia el president Puigdemont dilluns i dimarts. L'accident de l'autocar, però, va cancel·lar l'agenda de tots dos, que es van dedicar a l'atenció a les víctimes i el contacte amb els cònsols.

El conseller es va plantejar dilluns anar dimarts directament a Brussel·les, en un vol que hi arribava a les vuit del matí, l'hora de l'atemptat a l'aeroport. Tanmateix, la visita del primer ministre italià, Matteo Renzi, va tornar a fer variar els plans. Romeva va ser a la comitiva que va visitar els familiars de les víctimes i els ferits, abans d'acomiadar-lo de tornada a Reus. Hi havia tràmits d'identificació i repatriació pendents, i el govern es va comprometre amb Renzi que hi estaria a sobre, així que Romeva va ajornar el viatge de l'endemà.