POLITICA
BARCELONA - 24 març 2016 2.00 h

Junqueras accelerarà a l'abril per la hisenda pròpia

 Es reunirà amb les quatre diputacions per avançar en la col·laboració en recaptació executiva i finestreta única

 Els presidents acorden amb Puigdemont “continuar treballant junts”

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es reunirà a mitjan abril amb els presidents de les quatre diputacions per avançar en les col·laboracions pendents en la construcció de la hisenda pròpia, en què la xarxa i el saber fer dels ens supramunicipals serà bàsica. Segons ha pogut saber aquest diari, la reunió tindrà un caràcter “eminentment tècnic”, i s'hi tractaran qüestions com l'ampliació de les oficines de finestreta única i la recaptació executiva de tributs i sancions. També parlaran, possiblement, tot i no ser la qüestió cap “prioritat“ per al govern, de les resolucions de les diputacions de Lleida i Barcelona per ingressar l'IRPF dels treballadors a l'Agència Tributària de Catalunya, abans que aquesta ho passi a l'estatal, fet que ha aixecat rebombori entre els partits unionistes les últimes setmanes.

Junqueras ja va avançar en la compareixença al Parlament del 8 de febrer que la intenció era que “en els pròxims mesos”, gràcies a la col·laboració amb els ens locals, s'ampliï de les 53 actuals a les 140 la xarxa d'oficines a què el contribuent es pot adreçar per presentar recursos, fer liquidacions o fer qualsevol altre tràmit relacionat indistintament amb tributs de l'administració catalana o la local. Fonts consultades ahir, això sí, exposaven que la xarxa actual és heterogènia, ja que mentre la Diputació de Barcelona, per exemple, recapta el 80% dels impostos dels seus municipis, la de Girona només arriba al 50%, per l'existència d'òrgans mancomunats a petita escala. “S'hauran d'endreçar coses”, resumeixen, amb vista a la intenció de signar aviat els convenis per a l'ampliació de la xarxa.

L'altre gran aspecte és la recaptació executiva, és a dir, en cas d'impagament inicial, dels tributs propis, en què el govern ha posat la banya. Ara mateix només aplica l'embargament de comptes corrents, el més senzill, però la previsió és que a partir del juliol pugui aplicar el de nòmines i d'aquí a un any, el març del 2017, completar-ho amb el de béns. En el procés té el suport de les diputacions, per exemple a l'hora de cobrar totes les multes de trànsit, per a les quals vol tenir el sistema a punt l'any vinent. “La intenció és anar-nos passant feina entre govern i diputacions”, resumeixen altres fonts.

Compromís conjunt

Precisament, el president Carles Puigdemont va oferir ahir la primera recepció institucional als quatre presidents –Mercè Conesa de Barcelona, Pere Vila de Girona, Josep Poblet de Tarragona i Joan Reñé de Lleida– en una curta reunió protocol·lària, en la qual, segons fonts pròximes, no es va entrar a parlar d'agència tributària. Puigdemont es va interessar per la situació del món municipal i, això sí, tots van mantenir el compromís de continuar “treballant conjuntament” per millorar els serveis a la ciutadania.