POLÍTICA
GINEBRA - 24 març 2018 2.00 h

L’ONU insta l’Estat a garantir els drets polítics de Sànchez

 El comitè de Drets Humans demana mesures cautelars per evitar danys irreparables

 El text no és vinculant

REDACCIÓ - GINEBRA

L’Estat espanyol va rebre ahir un revés després que ahir el comitè de Drets Humans de les Nacions Unides instés l’Estat a prendre “les mesures necessàries per garantir” que Jordi Sànchez “pugui exercir els seus drets polítics” d’acord amb l’article 25 del Conveni de Drets Humans. El comitè, amb seu a Ginebra, acceptava, d’aquesta manera, una petició dels advocats de Sànchez per protegir els drets civils i polítics de l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya (JxCat).

En el document en què accepta la petició, el comitè cita l’article 92 de les seves normes de funcionament per demanar “mesures cautelars” a l’Estat, un mecanisme previst per l’ONU per evitar “danys irreparables” a les persones que denuncien abusos dels seus drets.

Concretament, el text diu que l’Estat espanyol “ha estat requerit a prendre totes les mesures necessàries per garantir que el senyor Jordi Sànchez i Picanyol pugui exercir els seus drets polítics”. Tot i això, el document especifica que la petició “no implica cap decisió” final del comitè sobre la qüestió, sinó que es pren de manera preventiva. El comitè ha enviat un escrit al govern espanyol en què li demana que enviï “qualsevol informació o observacions” sobre el cas de Sànchez en un període màxim de sis mesos.

Un cop passat aquest període, el comitè de Drets Humans de l’ONU analitzarà el cas i prendrà una decisió, que tindrà la consideració d’una “interpretació d’autoritat” sobre el cas, d’acord amb els tractats internacionals. Si les Nacions Unides consideren que els drets polítics del diputat Sànchez han estat violats, demanarà a l’Estat espanyol que rectifiqui i li pot fer un seguiment. Tot i el ressò internacional i l’impacte que tindria un pronunciament d’aquest tipus, l’opinió del comitè no és vinculant des del punt de vista legal i no obligaria l’Estat a fer cap canvi en la situació del diputat de Junts per Catalunya empresonat. La decisió del comitè de les Nacions Unides arriba la mateixa setmana que la seu de l’ONU a Ginebra ha estat el marc de diverses conferències i actes sobre la situació a Catalunya, amb la presència, entre d’altres, del president, Carles Puigdemont; l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret.

LA XIFRA

6
mesos
dona el comitè de Drets Humans de l’ONU a l’Estat perquè enviï informació sobre el cas de Sànchez.