POLÍTICA
HELSINKI - 24 març 2018 2.00 h

Puigdemont denuncia des de Hèlsinki “l’anormalitat democràtica de l’Estat”

 El president mostra la seva solidaritat amb la resta de polítics processats i amb la decisió de Marta Rovira

 El líder de JxCat no deixarà l’escó

REDACCIÓ - HELSINKI

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar ahir des de Hèlsinki “el seu suport total” a la resta de processats pel Tribunal Suprem en la causa contra l’independentisme català, i va reiterar que no pensa renunciar a la seva acta de diputat al Parlament.

En el transcurs d’una roda de premsa molt concorreguda, Puigdemont va mostrar una solidaritat especial amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i amb la seva decisió d’emprendre el camí de l’exili. “Crec que [Rovira] ha pres una bona decisió, té dret a defensar-se en un entorn on es respectin els seus drets”, va subratllar. El president va negar que la marxa de la líder d’Esquerra s’hagi coordinat amb la seva: “No havia parlat mai amb Marta Rovira d’aquesta possibilitat.”

En referir-se a Rovira, el president va anar més enllà del fet polític i va valorar la seva condició de mare: “Sé que una decisió d’aquesta naturalesa no és gens fàcil, especialment quan tens fills petits, però òbviament li dono tot el meu suport”, va dir.

Amb relació a la resolució del jutge Llarena, el president va estendre el seu suport a “tots” els afectats per aquesta “injusta repressió de l’Estat”, i es va mostrar molt contundent a l’hora de fer una valoració política de la situació: “Hi ha una gravíssima anormalitat democràtica a l’Estat espanyol.”

“No pot ser que hi hagi d’haver polítics a l’exili, no pot ser que hi hagi presos per les seves idees polítiques, no pot ser que qualsevol moviment que faci una majoria parlamentària, elegida en eleccions lliures, per decidir un candidat sigui entorpit pels aparells de l’Estat. Ja n’hi ha prou”, va afirmar el president. Al seu parer, les ordres de processament són un element més en la “macrocausa general contra l’independentisme” i ara cal examinar si s’han respectat tots els procediments legals, per emprendre possibles accions contra la decisió del Suprem.

L’escó

Amb vista al futur immediat, Puigdemont va reiterar que no té intenció de renunciar al seu escó al Parlament com ja han fet alguns dels polítics sobiranistes investigats, entre els quals hi ha els dirigents d’ERC Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa. La seva renúncia i la del conseller de Salut i també diputat Antoni Comín permetria al bloc sobiranista format per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana gestionar de manera eficient la majoria absoluta que els van atorgar les urnes el 21 de desembre passat i poder investir president.

Sigui com sigui, amb renúncia o sense, es va mostrar convençut que el bloc sobiranista no deixarà passar l’ocasió d’investir un president amb la majoria actual i va descartar que s’hagi d’anar a noves eleccions.

“El bloc sobiranista està totalment d’acord a evitar noves eleccions. Si n’hi ha, que quedi clar, serà perquè l’Estat les ha provocat. Nosaltres no trairem el missatge de les urnes, no ho farem, perquè aquest no és el missatge de les urnes”, va recalcar Puigdemont.

A més, va insistir que qualsevol decisió que prengui el Parlament ha de respectar el mandat de les eleccions del 21 de desembre, uns comicis “molt meritoris, perquè es van fer en unes condicions extremament difícils, amb candidats a la presó, a l’exili i amb por”.