POLITICA
BARCELONA - 24 abril 2016 2.00 h

Puigdemont insta el país a fer-se sentir i respectar

 C's i PP l'acusen d'utilitzar la diada per dividir els catalans entre “bons i dolents”

 Mas culpa el govern espanyol de “miopia política i deslleialtat”

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

En un paràgraf reivindicatiu de llengua i cultura catalanes, en el discurs institucional per la diada d'ahir el president Carles Puigdemont va fer una crida a “fer-nos sentir i respectar davant dels dracs ferotges –que n'hi ha, i molts– que ens volen tenallar”.

La metàfora ja va estar servida i cadascú la va interpretar d'acord amb el seu interès. Tot seguit, el president va demanar que la defensa de la llengua es faci amb “arguments, propostes, diàleg, comprensió i, sobretot, estima cap a tothom”. Ciutadans i el PP el van acusar d'atiar la confrontació i la divisió entre catalans en un dia de civisme. La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, hi va veure intenció d'“enfrontar” en lloc d'“unir” i el líder del PP català, Xavier García Albiol, el va considerar un discurs que separa “bons i dolents” i que va qualificar de “solemne ximpleria”. La presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, va instar els independentistes a reflexionar perquè “potser els dracs són ells mateixos”. De fet, C's i el PP demanen que Sant Jordi s'instauri com a Diada Nacional de Catalunya perquè, segons García Albiol, “encara no s'ha contaminat del debat independentista”. El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va advertir que “a la política catalana hauríem d'anar amb compte que no tinguem algun drac casolà vestit de Sant Jordi” qüestionant l'orientació i els compromisos amb els més desfavorits de la proposta de pressupost del govern. Des de Sueca (Ribera Baixa), la diputada Anna Gabriel (CUP), va trobar a faltar referències polítiques als Països Catalans i va recordar que on la llengua pateix més és al País Valencià.

L'expresident Artur Mas, pel seu cantó, va acusar el govern espanyol d'actuar “amb gran miopia política, insensibilitat social i molta deslleialtat institucional” per haver recorregut contra les lleis catalanes d'igualtat, govern local i l'impost als pisos buits al Tribunal Constitucional.

Al discurs, el president també va fer una crida a la solidaritat “amb aquells que truquen a les portes d'Europa buscant una vida millor, una vida més digna” en referència als refugiats. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'hi va afegir afirmant que el principal drac a combatre avui és la insolidaritat amb els refugiats perquè “s'oposa a la llibertat, la igualtat i la justícia”.