Passeu i voteu

La Vanguardia en català | 24/05/2015 - 00:00h


Josep Cuní

Director de 8 al dia


Avui votem, avui decidim. Superant dubtes o malgrat aquests dubtes, aclarint o mantenint incerteses, tanquem un període electoral pla només alterat per les provocacions dels més descarats. Ha estat un temps sense parèntesi en què la vida ha continuat com si tal cosa, plan­tejant nous problemes sense resoldreels anteriors. Cansats ens tenen, avorrits estem.

També per un model de campanya, més vella que tradicional, un procés més antic que trencador, imatges del túnel del temps fetes per ­mecanismes anestesiats perquè tot segueixi igual mentre a les xarxes socials s'insulta a tort i a dret. I els que diuen que sí, que ho canviaran tot, ens dibuixen un horitzó de nostàlgia per allò que hauria pogut ser i no va ser o de maquillatge amb ombres. ­Bolero o pop, al final tot és una cançó ­entonada per candidats estereotipats per regles de joc d'un sol ús. Cronòmetre o debats tancats als resultats de fa quatre anys revivint el dia de la marmota. Accions emparades per unes juntes electorals declarant permanents estats d'excepció. Ni banderes, ni manifestacions, ni inauguracions. Com si el ciutadà fos un bé escàs a protegir, i la seva limitació, una incapacitat a tutelar.

Definitivament, més que de llibertat, tenim un problema amb la llibertat. I no sé si l'aparquem per l'obligació que comporta o l'esquivem pel que representa. Malgrat tot, això no és un cant a l'abstenció; al contrari, perquè probablement en som víctimes.