Escenari obert

La Vanguardia en català | 24/05/2015 - 00:00h


Pilar Rahola 


Tot pot passar, i a les proves de les eleccions a la Gran Bretanya cal remetre's, on els taumaturgs il·lustres asseguraven que canviava el paradigma polític amb el final del bipartidisme, i Cameron va treure majoria absoluta. Les sorpreses, doncs, poden ser de doble direcció: o perquè tot canvia, o perquè, malgrat el soroll, res no canvia. Però passi el que passi, és evident que l'escenari polític s'ha regirat i que algunes novetats han arribat per quedar-se. És a dir, fins i tot si el mapa es mou poc, s'haurà mogut prou perquè res ja no sigui igual que abans, sobretot perquè és a Barcelona on hi poden haver els titulars més sonors. La qual cosa no vol dir que el panorama sigui millor, atès que no sempre les novetats porten precisament bones noves...

En qualsevol cas, tres dades seran molt rellevants: la fortalesa del tàndem CiU-ERC, en el seu pas previ a les plebiscitàries del 27-S; la força del sobiranisme a la capital de Catalunya, i la força dels dos pols nous contraris al sobiranisme, els de Ciutadans i els de Colau.

Tampoc no serà menor la dada del PP i el PSC, en aquest cas per valorar la fondària de la caiguda. Sigui com sigui, vells o nous partits, tots tenen el sòl mogut i estan vivint mutacions importants, de manera que les eleccions poden aferrar el pas o canviar-lo. I el que es derivi del resultat electoral, marcarà a foc els temps que han de venir, especialment per al procés català, que no serà aliè als canvis.

La qüestió és si, a més de regirat, tot plegat serà governable.