POLÍTICA
BARCELONA / MADRID - 24 maig 2017 2.00 h

El govern de Rajoy, a l'atac contra el referèndum

 Rajoy reitera que no rebrà Puigdemont i equipara la llei de transitorietat a la “pitjor de les dictadures”

 Ministres i càrrecs del PP surten en tromba a criticar la conferència

 El govern espanyol equipara la consulta amb un cop d'estat

G. ARTIGAS / M. OLIVA - BARCELONA / MADRID
El PP reitera que Puigdemont porti el referèndum al Congrés espanyol

La porta del despatx de Mariano Rajoy a La Moncloa es mantindrà tancada per a Carles Puigdemont mentre persisteixi en la seva intenció de voler negociar un referèndum. L'únic cara a cara que ofereix el president espanyol al català és el que puguin tenir al Congrés dels Diputats. L'endemà de la conferència a Madrid dels tres caps visibles de la Generalitat, el rebuig frontal del líder conservador és mantenia inamovible. El cap de l'executiu espanyol va esquivar l'exigència de la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, per saber com pensa impedir el referèndum, mentre insistia en centrar els seus atacs a la tramitació al Parlament de la llei de transitorietat. “És una de les majors cacicades que he vist en democràcia”, reblava Rajoy tot assegurant que això només és equiparable a “les pitjors dictadures”. Per tot plegat, etzibava que “Espanya continua sent una democràcia i un estat de dret, i ho preservarem.”

Durant la sessió de control al govern espanyol, la representant republicana va insistir a rebutjar l'oferiment de tornar a passar per les Corts la petició perquè es pugui fer la consulta, recordant-li que en quinze ocasions se'ls havia dit que no. “Ens deien que acceptéssim la seva Espanya centralista i espoliadora. No ens conformem i no ens conformarem”, incidia. Un cop més, doncs, Cortès li va deixar clar que, si es manté en la mateixa actitud de no voler asseure's a negociar, el referèndum es farà perquè “no podem renunciar-hi”. I en aquest punt reiterava la pregunta inicial: “Fins a on està disposar a arribar per aturar-ho?”.

Enmig de la cridòria de la bancada popular a la intervenció de la portaveu republicana, Rajoy en va tornar deixar anar una de freda i una de calenta. D'una banda, suavitzava el to per insistir a voler veure Puigdemont al Congrés. “Si hi va, jo debatré amb ell amb molt de gust. Espero que tingui la valentia i el coratge de fer-ho”, subratllava. I, per l'altra, tornava a recuperar la duresa del dia anterior a la seu del PP per valorar l'esborrany filtrat de llei de transitorietat tot acusant el govern català i el Parlament d'usar-lo com una “amenaça” i un “xantatge” al qual assegurava que en cap cas no se sotmetrà.

La de Rajoy va ser la darrera de les reaccions del govern espanyol i del PP a la conferència, malgrat que no se'n va poder veure ni un membre a l'auditori madrileny. La vicepresidenta espanyola, de visita a Barcelona, va avisar ja al matí que l'Estat sí que té prou poder per evitar el referèndum, contradient el que Puigdemont va anunciar a Madrid: que la democràcia no es pot aturar. També va acusar el president català de ser poc sincer en els seus plantejaments per demanar diàleg per al referèndum “quan s'està treballant en secret en un pla d'independència” i va insistir a demanar que Puigdemont vagi al Congrés dels Diputats a presentar-hi el referèndum, malgrat que tant ell com el govern i Junts pel Sí ho han descartat totalment.

La ministra de Defensa i el titular d'Educació, però, van ser menys delicats que Santamaría i van acusar directament els dirigents catalans d'intentar un “cop d'estat” amb el referèndum. Mentre que De Cospedal va reiterar que el govern espanyol té mecanismes per impedir-lo, Méndez de Vigo va anar més enllà i va considerar un disbarat voler “la separació de 500 anys d'Espanya”, va dir, en un debat de 24 hores. Un referèndum d'independència, a més, va assegurar que no seria acceptat per cap país, ja que “ningú a Europa reconeix el dret a l'autodeterminació unilateral”. D'hipotètiques complicitats europees també en va parlar el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, quelcom que s'ha convertit en habitual malgrat que sempre s'ha intentat vendre l'independentisme com un assumpte intern de l'Estat espanyol. Dastis va reconèixer que no pot assegurar “al cent per cent” que no hi hagi simpatia envers el moviment sobiranista català a Europa, però va asseverar que si la Generalitat està preparant la independència, com revela l'esborrany publicat dilluns –i desmentit categòricament pel govern, Junts pel Sí i la CUP–, augmentarà el rebuig que veu “als mitjans internacionals” i a les institucions de la Unió Europea. Així mateix, va criticar que l'independentisme doni per feta una hipotètica continuïtat de Catalunya a la UE: “Tothom sap que no es produirà.”

Sobre el futur d'un estat català va afegir-hi cullerada el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va mantenir que la independència faria caure el PIB català entre el 25% i el 30%: “Un pas enrere de conseqüències que no vull ni imaginar”, va augurar, tot recuperant així el discurs de la por que havia quedat relegat últimament.

Pretenen demolir centenars d'anys de convivència entre Catalunya i la resta d'espanyols
Rafael Hernando
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS
No es pot demanar diàleg quan es treballa en secret en un pla d'independència
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
És una de les majors cacicades que he vist en democràcia
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Si fóssim en un altre país i en altres circumstàncies, estaríem parlant de cop d'estat
María Dolores de Cospedal
MINISTRA DE DEFENSA ESPANYOLA
Hi hauria una caiguda del PIB d'un 25% o un 30% i un empobriment brutal
Luis de Guindos
MINISTRE D'ECONOMIA ESPANYOL
Si no actua dins el marc legal vigent, posarà en risc l'autogovern
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL
Van al Congrés a cobrar i a presentar-hi esmenes però es neguen a anar-hi a debatre
Alejandro Fernández
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
No és seriós que es demani debat i no es debati a la seu de la sobirania espanyola
Alfonso Dastis
MINISTRE D'EXTERIORS ESPANYOL
Ningú a les institucions europees pot estar d'acord amb aquest projecte
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL

El PNB, avergonyit pel cop de porta a Puigdemont

El portaveu del PNB al Senat espanyol, Jokin Bildarratz, va expressar ahir la “vergonya” del seu partit perquè la cambra alta no permetés al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, realitzar la conferència que va acabar oferint en un auditori de l'ajuntament de Madrid. Els nacionalistes bascos creuen que el Senat va “expulsar” deliberadament Puigdemont per evitar que parlés públicament en el que se suposa que és una cambra territorial. “Si algú havia de parlar en aquest Senat era, precisament, Puigdemont”, va expressar el senador basc ahir, i va sortir també en defensa del consistori madrileny per haver permès que Puigdemont hi fes el seu acte al costat de Junqueras i de Romeva. El president de la Generalitat va agrair especialment durant la seva intervenció dilluns la disposició de l'alcaldessa, Manuela Carmena, amb qui es va reunir abans de la conferència, malgrat que no va assistir-hi. Després d'un estira-i-arronsa del govern i el Senat perquè Puigdemont hi pogués comparèixer, la Generalitat va deixar-ho córrer després que la mesa de la cambra li proposés de participar en la comissió d'autonomies, la qual cosa va ser interpretada con “la porta del darrere” per deslluir el discurs del president, així que el govern es va activar per cercar un nou espai.