OLÍTICA
BARCELONA - 24 maig 2017 2.00 h

El TSJC rebutja tancar la causa contra Forcadell

 Respon a la presidenta del Parlament que no l'empara la inviolabilitat

 Sosté que no se l'acusa de “cap delicte opinió”

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté oberta la investigació penal contra la presidenta del Parlament i quatre membres de la mesa per haver impulsat el procés independentista. La magistrada Maria Eugènia Alegret va desestimar ahir la petició d'arxivament de la causa, feta el 5 de maig passat per Carme Forcadell i la diputada Anna Simó tot apel·lant a la sevainviolabilitat parlamentària . Alegret els respon que “no se les investiga pas per un delicte d'opinió, com sembla entendre's”, sinó per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

El 5 de maig mateix la magistrada ja es va oposar a l'arxivament de la causa i a l'ajornament de les declaracions de les investigades, fetes el 8 de maig passat, en considerar que no era el moment processal, ja que s'iniciava la investigació. I ahir, en una interlocutòria de quatre planes, la instructora es ventila l'elaborada petició del penalista Andreu van den Eynde sobre la inviolabilitat de Forcadell, Simó i la resta de membres de la mesa investigats.

“Cal recordar –afirma Alegret– que la causa se segueix per presumptes delictes de prevaricació i desobediència greu als mandats del Tribunal Constitucional comesos pels membres de la mesa del Parlament (no per uns altres diputats) en donar curs a iniciatives parlamentàries ja declarades inconstitucionals.” Hi afegeix que quan van al·legar la seva inviolabilitat al mateix TC, aquest tribunal els va respondre, el febrer passat, que no la podien fer servir per “vulnerar l'ordre constitucional” i la sala d'admissió del TSJC, el març passat, en admetre la querella, també descartava aquest empara. “A això –indica la magistrada– no pot oposar-se la respectable opinió del Síndic de Greuges, exposada en un informe [que la defensa va incloure] sobre la llibertat d'expressió –no compromesa en aquesta causa”. I recorda que per iniciar una causa penal contra un membre del Parlament, “no cal l'autorització de la cambra”.

Tot privilegi ha de ser interpretat estrictament, i per això la instrucció ha de continuar
Maria Eugènia Alegret
MAGISTRADA INSTRUCTORA TSJC