Autogol

La Vanguardia en català | 24/07/2015 - 00:00h


David González

Barcelona


Raül Romeva va trencar ahir la ratxa que li somriu des que es va anunciar que encapçalaria la llista de Junts pel Sí pactada per Artur Mas i Oriol Junqueras, l'ANC i Òmnium. A més de plebiscitàries, com les interpreten els sobiranistes i certifica la reacció del Govern de Rajoy -disposat fins i tot a autosuspendre de facto la Constitució a Catalunya congelant l'autonomia per la via del 155-, les del 27-S són unes eleccions. O sigui, que cal guanyar-les i després articular una majoria parlamentària que triarà un president. Però a més s'ha de superar una campanya electoral. I sol succeir que un no s'imposa a les urnes per mèrits propis sinó pels errors del contrari. Fins i tot quan es porta per bandera el "prohibit prohibir" del 68, convé respectar escrupolosament la regla número u del manual: prohibit equivocar-se, prohibit confondre, prohibit anticipar escenaris...

Ahir, Romeva, davant una pregunta tautològica (totes les llistes tenen candidat a president, vagi el primer o el quart) es va marcar un gol en porta pròpia en respondre que l'acord CDC-ERC no diu "explícitament" que Mas sigui el candidat a la presidència, la qual cosa és veritat (si es tracta del text repartit a la premsa) però també és mentida. Ho sap tothom, i especialment Junqueras, que ha acceptat cedir el lloc a Mas, en virtut del pacte pel qual Convergència i Esquerra han acordat anar junts al 27-S.

No obstant això, hi ha qui ha detectat secretes i fins i tot perverses intencions del crac Romeva en l'ensopegada. En tot cas, no s'hauria de descartar res i per començar, que Mas no sigui president. Apuntin tres escenaris: a) Junts pel Sí no suma la majoria absoluta, la qual cosa donaria opcions a un candidat no sobiranista, com proposa el PP; b) Junts pel Sí suma la majoria, però governa a condició que Mas no sigui president (la CUP, i Podem-ICV podrien posar aquesta exigència a sobre de la taula si tenen la clau del nou Parlament) i c) atesa la possibilitat que Mas sigui inhabilitat a conseqüència de la querella de la Fiscalia pel 9-N.

Altrament, evitar l'autogol és l'objectiu dels directors de campanya, figura que Junts pel Sí haurà de designar tard o d'hora per evitar (auto)desmentir-se més del compte, risc cert tenint en compte la concentració de primers actors que integra la llista, o si no haurà de prolongar en excés els silencis espessos que acompanyen aquests processos.