BARÇA
Barcelona - 24 juliol 2015 2.00 h

Una multa inacceptable

 30.000 euros. La UEFA castiga el Barça per les banderes estelades i els càntics a favor de la independència en la final de Berlín i el club diu que estudiarà donar una resposta jurídica

ALBERT FIBLA

L'expedient obert per la UEFA pels crits a favor de la independència de Catalunya i la presència de banderes estelades a la grada que va ocupar l'afició del FC Barcelona en la final de Berlín va ser estudiat ahir pel comitè de control, ètica i disciplina del màxim organisme europeu, que va decidir imposar al Barça una multa de 30.000 euros.

El club blaugrana s'enfrontava a una pena administrativa que podia ser d'una quantitat molt superior i, fins i tot, al tancament parcial de la grada del Camp Nou en el primer partit de la pròxima Champions League. De fet, aquesta possibilitat es va preveure en l'inici de la reunió d'ahir a la UEFA. Finalment, però, el càstig va quedar en 30.000 euros per l'exhibició de símbols inapropiats.

El Barça hi havia presentat al·legacions, subratllant que les banderes estelades no estan prohibides, i va mostrar la seva sorpresa perquè l'informe presentat davant la UEFA, signat per l'advocada ucraïnesa Anna Bordiugova, membre de l'equip d'inspectors de la comissió disciplinària de la UEFA, va ser elaborat amb les informacions recollides a partir de la transmissió televisiva i no presencialment. El club, a més, assenyalava que en l'informe del delegat de la UEFA en aquell partit, l'holandès Harry M. Been, es destacava l'excel·lent comportament dels aficionats del Barcelona, així com que a la grada blaugrana no es van utilitzar artefactes de pirotècnia i els càntics de la seva afició “no van ser discriminatoris”.

La UEFA, en tot cas, ha actuat aplicant l'article 16.2, que castiga “l'ús de gestos, paraules, objectes o qualsevol altre mitjà per transmetre qualsevol missatge no apte per a un esdeveniment esportiu, especialment els missatges polítics, ideològics, religiosos, ofensius o de naturalesa provocativa”. La sanció no és acumulativa, per la qual cosa, en cas de reincidència, no es preveurà el tancament del Camp Nou, ni parcial ni total.

A les nou del vespre d'ahir el FC Barcelona va emetre un comunicat en què manifestava el seu “total desacord” amb la sanció de la UEFA i insistia que el comportament dels seus aficionats va ser qualificat d'excel·lent per part del “delegat presencial d'aquest organisme” en la final de Berlín. D'altra banda, el club blaugrana anunciava que, amb l'objectiu de defensar el dret dels seus socis “i amb el màxim respecte a la legalitat vigent”, sotmetrà a la consideració dels seus serveis jurídics “la conveniència i l'oportunitat de qüestionar la resolució sancionadora emesa en el dia d'avui [per ahir]”. La nota de l'entitat blaugrana conclou assenyalant que “els drets dels nostres socis i del club no són incompatibles amb la legalitat vigent, sinó tot el contrari”.

COMUNICAT

El Barça es va manifestar en “total desacord” amb la sanció de la UEFA

Rebuig de l'ANC i la Plataforma Pro Seleccions

En un comunicat conjunt l'Assemblea Nacional Catalana i la Plataforma Pro Seleccions van manifestar el seu rebuig per la decisió de la UEFA. En la nota es pot llegir que “la reivindicació dels aficionats catalans va ser en defensa dels drets civils i del dret a decidir dels catalans”.

Segons aquestes dues entitats, la decisió de la UEFA “suposa un greu atac a la llibertat d'expressió i d'opinió”. Per tot plegat, l'ANC i la Plataforma Pro Seleccions van manifestar el seu suport al Barça i als seus aficionats, “considerant que no es pot posar traves a una afició que viu el futbol com una festa i com una bona oportunitat per reivindicar-se amb uns càntics i uns símbols que no són violents ni estan prohibits enlloc”.